Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fall där 21-åring som misstänks ha deltagit i terrorutbildning går vidare till åtalsprövning

Centralkriminalpolisen har slutfört förundersökningen om en 21-årig spansk medborgare, bosatt i Finland, som misstänks ha utbildat sig för att kunna utföra ett terrordåd.

Nu går fallet vidare till åtalsprövning, meddelar Polisen.

Enligt polisen har mannen varit en del av grupper som sprider extremislamistiskt material och den vägen kommit över guider som bland annat lär ut hur man använder skjutvapen och bereder sprängämnen.

Enligt polisen har 21-åringen utbildat sig målmedvetet sedan år 2019. Mannen menar själv att han gjort det av ren kunskapstörst.

Han häktades i december efter att polisen fått kännedom om verksamheten via en annan brottsutredning. Av polisens undersökning framkommer det inte att mannen skulle ha orsakat någon fara för utomstående.

Inrikes

Anna-Maja Henriksson på riksdagens frågetimme.

Henriksson: Inget mobilförbud i skolorna

Ett totalförbud är svårt att förena med grundlagen.

Soldat i Pansarbrigaden fick skador i ansiktet av prickskyttegevär

En soldat som tillhör personalen vid Pansarbrigaden skadades på torsdag förmiddag på en skjutbana i Hattula. Enligt uppgifter från brigaden fick soldaten problem med sitt prickskyttegevär och skadades i ansiktet.

Soldaten får fortsatt vård, men är inte i omedelbar livsfara.

Vad som orsakade vapenproblemet är ännu okänt. Pansarbrigaden meddelar att man kommer att inleda en utredning om händelsen.

Författaren Kaiho Nieminen

Författaren Kaiho Nieminen är död

Författaren Kaiho Nieminen har avlidit på Malms sjukhus i Helsingfors. Det bekräftas av hans son, journalisten Tommi Nieminen.