Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Iida Rauma tävlar om EU:s litteraturpris

Iida Rauma, en dam med ljust hår, svart kappa och brun halsduk, står halvt bakom ett träd och tittar in i kameran.
Bildtext Iida Rauma har gett ut tre böcker.
Bild: Raili Tuikka / Yle

Kandidaterna för EU:s litteraturpris för år 2023 offentliggjordes på tisdagen på Bolognas barnboksmässa. Iida Rauma tävlar om priset med tolv andra författare från EU-länder.

Åbobon Iida Rauma tilldelades Finlandiapriset 2022 för sin roman Hävitys – tapauskertomus (Undergången). Romanen är en fiktiv berättelse som baserar sig på Raumas egna erfarenheter av mobbning. Hon skriver om vad systematisk skolmobbning kan leda till, och hur trakasserier och förtryck sätter djupa spår för resten av livet.

Nu kandiderar Rauma för Europeiska unionens litteraturpris. Det har som syfte att främja synligheten för modern europeisk litteratur och föra fram dess rikedom och mångsidighet.

Det är andra gången Rauma är nominerad för priset. Också hennes förra roman Seksistä ja matematiikasta (Om sex och matematik) från 2015 kandiderade för EU:s litteraturpris.

De böcker som kandiderar ska ha publicerats senast ett och ett halvt år innan, de bör uttrycka EU:s värderingar om likvärdighet och tolerans. Priset är 5 000 euro.

I år tävlar tretton skönlitterära författare från olika EU-länder om Europeiska unionens litteraturpris. I år belönas undantagsvis bara en av kandidaterna. Den slutgiltiga vinnaren offentliggörs på bokmässan i Leipzig i slutet av april.

Den finländska kandidaten är utsedd av Läscentrum, Kirjakauppaliitto och Aamulehti i samarbete med litteraturexportcentret FILI.

EU:s litteraturpris har delats ut från år 2009. Från Finland har Riku Korhonens Lääkäriromaani (2010), Katri Lipsons Jäätelökauppias (2013), Selja Ahavas När saker faller från skyn (Taivaalta tippuvat asiat, 2016) och Piia Leinos Taivas (2019) fått priset.

Lyssna på Kulturpodden där man bl.a. diskuterar Iida Raumas roman:

Mobbning – hur bryter man en ond spiral?

33:56

Diskussion om artikeln