Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pälsdjursfarmarna håller andan inför marsauktionen: “Den här auktionen är nog lite extra spännande”

Sagafurs yhtiön varastoissa olevia erilaisia turkiksia.
Bildtext Förväntningarna på pälsauktionen är stora. Mest avgörande för de finländska uppfödarna blir nästa veckas försäljning av rävskinn.
Bild: Janne Järvinen / Yle

Förväntningarna inför pälsauktionen som inleds på tisdag är stora. Minkpriserna verkar stiga medan rävskinnen är ett osäkert kort. Från uppfödahåll tror man ändå att konkurrensen om skinnen stiger till följd av minskad produktion.

På tisdag drar marsauktionen på Saga Furs igång i Vanda. Bland pälsdjursuppfödarna har man väntat på denna auktion med stor spänning. Efter flera år av kräftgång för näringen, står nu stark tilltro till att auktionen ska dra många köpare och att den minskade produktionen på sikt ska få priserna att stiga för att återskapa lönsamheten inom branschen.

Under de första dagarna säljs minkskinn, medan rävarna börjar säljas först under nästa vecka. Men redan nu har det talats mycket om vilka förhoppningar man har på den här auktionen, som i förväg målats upp som en ödesauktion för näringen.

– På minksidan finns det förhoppningar att priserna ska gå upp och försäljningen ska gå bra. På rävsidan är vi mera försiktiga. Vi får se var priserna landar, men från producenthåll hoppas vi att priserna stiger, både på mink- och rävskinn, säger Mikael Häggdahl, som är ordförande för Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening.

Låga priser minskar produktionen ytterligare

Många har väntat på att se en vändning i pälsdjurssektorn både för att trygga näringsidkarnas utkomst, men också tillfredsställa finansiärerna som lånat medel till företagen.

– Nog blir det mer och mer avgörande, men inte kan jag säga att det är helt avgörande. Kanske pälsdjursfarmarna minskar produktionen om vi inte blir helt nöjda med priserna. Men det avgör ju varje producent själv, säger Häggdahl.

Häggdahl säger att branschen sedan flera år är hårt trängd, men intygar att farmarna är ett tufft släkte som inte ger sig så lätt.

Kettuturkiksia roikkuu rekissä.
Bildtext Försäljningen av blåräv sker nästa vecka och då avgörs många producenters intresse att fortsätta.
Bild: Janne Järvinen / Yle

Att denna auktion blir den första efter pandemin som ordnas utan restriktioner, gör att Häggdahl tror att auktionen blir välbesökt och att konkurrensen om skinnen ökar.

Blir auktionspriserna ändå längre än man hoppats, ser Häggdahl att minskningen fortsätter inom den för Österbotten fortsättningsvis viktiga näringen.

– En del farmare kanske halverar sin produktion, medan andra kanske avslutar helt.

Framtidstro om marknaden finns

Men inom branschen ser man ändå en möjlighet att näringen kommer att överleva.

– Eftersom utbudet har minskat på skinn, så kan priserna stiga till följd av mera konkurrens. Så förhoppningen är att priserna stiger mera på sikt – om inte bara under den här auktionen, så under de kommande åren.

Auktionerna är höjdpunkten för pälsdjursuppfödarna, speciellt när priserna varit goda. Och varje auktion skapar stort intresse i kåren.

– Men den här auktionen är nog extra spännande så hela branschen följer noga med, säger Mikael Häggdahl.