Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ishockeyligans tidigare vd säger att kvalet övergavs för att frågan om stöd till stigande lag var olöst: ”Betala skjortan för aktien samtidigt som du ska bygga ett starkt lag”

Uppdaterad 06.03.2023 19:54.
Sport kom ikapp i slutet
Bildtext Sport och Ässät spelade ligakval våren 2009. Här firar uppstickaren Sport ett mål, men det var Ässät som till slut utgick segrande ur matchserien och behöll sin plats i ligan.
Bild: YLE

Tio år har gått sedan det spelades kval mellan FM-ligan och Mestis. Ekonomiska frågor mellan upp- och nedflyttning vållade huvudbry i det då unga ligabolaget, säger dåvarande vd Jukka-Pekka Vuorinen.

Kvalspel eller inte mellan herrligan och Mestis? Det har varit vårvinterns snackis inom finländsk ishockey efter att Vasa Sport och Villmanstrandklubben SaiPa sålt många av sina nyckelspelare då slutspelsplatser flytt.

Förra gången det spelades kvalmatcher till FM-ligan var åren 2009–2013, då efter ett uppehåll på nästan tio år.

– Frågan hade diskuterats en längre tid: Att det borde finnas en väg till ligan från Mestis, säger Jukka-Pekka Vuorinen till Iltalehti.

Vuorinen var vd för ligan åren 2007–2013.

Kring dessa tider höll ligan på att omvandlas till bolaget det är i dag. En nöt att knäcka var enligt Vuorinen att kombinera klubbarnas ligaaktier med ”traditionell tävlingsidrott och öppna serier”.

– Som en kompromiss inledde vi kvalspelet, säger Vuorinen.

Ligakvalen 2009–2013

2009 Ässät–Sport 4–3 i matcher.
2010 Ilves–Jokipojat 4–1 i matcher.
2011 Pelicans–Sport 4–0 i matcher.
2012 Ilves–Sport 4–1 i matcher.
2013 Ilves–Jukurit 4–1 i matcher.

Samtliga matchserier vanns av en ligaklubb.

Klubbar som flyttas ner från ligan befarades sedan ha ekonomiskt svårt i de helt annorlunda förhållandena.

Vuorinen påminner om att medieavtalen då ännu inte var på den nivån att nedflyttade klubbar kunde få stöd via dem, som fallet är i Sverige.

Ett lag som flyttas från SHL ner till Hockeyallsvenskan får uppskattningsvis 500 000–700 000 euro i fallskärmspengar.

Den lösning man körde med i Finland då kvalet återinfördes var att den uppflyttade klubben betalar till den nedflyttade för ligalicensen. Även om detta inte upplevdes vara tillräckligt.

– Hur bygger du om laget så att det kan stiga tillbaka till ligan? frågar Vuorinen.

Under dessa år klarade inget Mestislag att slå ut ett ligalag, men frågan om ligalicens och ekonomi ska ändå ha varit något som bidrog till att kvalspelet övergavs.

– Först får Mestislaget betala skjortan för ligaaktien och dessutom borde man bygga ett starkt ligalag.

Förflyttningar utan kval

Efter år 2013 har Sport, Kouvolaklubben KooKoo samt Jukurit från S:t Michel tagit steget från Mestis upp till ligan utan kval. De har löst ut varsin aktie på 1,8 miljoner euro.

Under samma tidsperiod har två klubbar också lämnat ligan. Helsingforsklubben Jokerit övergick till ryska KHL inför säsongen 2013/14, medan Blues från Esbo gick i konkurs efter säsongen 2015/16.

Jokerit och Blues efterföljare Kiekko-Espoo framstår just nu som de två främsta kandidaterna att ansluta sig till ligan.

Diskussion om artikeln