Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s Guterres: Jämställdhet mellan könen uppnås först om 300 år

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres talar till generalförsamlingen.
Bildtext FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.
Bild: EPA-EFE

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres varnade på måndag att de framsteg som gjorts gällande jämställdhet är på väg att försvinna ”rakt framför ögonen på oss”.

Guterres sade att det kommer att ta tre århundraden före det råder jämställdhet mellan könen.

– Jämställdheten är allt längre bort. Med den nuvarande utvecklingen räknar UN Women (FN:s jämställdhetsorgan) att den ligger 300 år framåt i tiden, sa Guterres i ett tal i FN:s generalförsamling.

– Kvinnors rättigheter kränks, hotas och bryts mot överallt i världen.

Guterres räknade upp flera exempel: mödradödlighet, flickor som nekas utbildning, barnäktenskap.

Han lyfte upp situationen i Afghanistan under Talibanregimen där han beskrev kvinnor och flickor som utplånade från allt offentligt liv.

Guterres nämnde inga andra länder vid namn, men nämnde att flickor i vissa länder riskerar att överfallas och kidnappas när de går till skolan.

Iran nämndes inte heller. Landet stängdes förra året av från FN:s kvinnokommission efter en omröstning.

Guterres nämnde också andelen kvinnliga Nobelpristagare som ett exempel på hur ”århundraden av patriarkat, diskriminering och skadliga stereotyper har skapat en jämställdhetsklyfta” inom vetenskap och teknologi. Inom de områdena utgör de kvinnliga pristagarna tre procent av alla.

Guterres uppmanade regeringar, civilsamhället och den privata sektorn världen över att tillsammans göra mer för jämställdheten.

Källa: AFP