Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Sofia Virta är stor på Tiktok men varnar för att politiker kan hjärntvätta unga på appen

Ljushårig kvinna tittar till vänster ur bild.
Bildtext Sofia Virta har 106 500 följare på Tiktok. Men ändå kan hennes videor ses av miljoner, eftersom appen aktivt bjuder ut innehåll åt nya användare.
Bild: Päivi Leppänen / Yle

När USA:s kongress upphävde aborträtten i landet gjorde Sofia Virta (Gröna) en Tiktokvideo på ämnet. Den blev viral och plötsligt hade hennes video setts över 11 miljoner gånger. Inför riksdagsvalet är De Gröna och Sannfinländarna störst på Tiktok.

De Grönas riksdagsledamot Sofia Virta har haft flera virala videor på mobilapplikationen Tiktok. För tillfället har hon över hundratusen följare på det sociala mediet och över tre miljoner gilla-markeringar.

Tiktok är en applikation som i början var riktad till barn och ungdomar. De senaste åren har fler hittat appen och nu används den även flitigt bland politiker. Tiktok är den här valrörelsens nya grej.

– Jag har aldrig gjort direkt partipolitisk kampanj på vissa teman [på Tiktok]. Jag har tänkt att många av användarna är unga och jag vill undvika att hjärntvätta dem med någon särskild ideologi, säger Virta.

Hon säger att Tiktok istället är ett redskap där hon för fram att politiker är vanliga människor. Dessutom lyfter hon fram mänskliga rättigheter och teman som närståendevåld och mental ohälsa.

Polarisering ger följare

Den sannfinländska kandidaten Miko Bergbom är en aktiv användare av sociala medier. Han säger att han inte tänker på valkampanjen på något visst sätt i sina applikationer utan utgår från att diskutera med andra användare.

– Tiktok är ju en lite nyare plattform i mängden. Jag ser inte den som lika politisk som Twitter, men jag använder den för det är en trevlig plattform, säger Bergbom.

Att Tiktok främst används av unga personer påverkar inte hans sätt att agera där.

– Jag har märkt att unga är väldigt medvetna. Det som är nationellt intressant tenderar att vara intressant också ur ungas synpunkt.

På frågan om varför Sannfinländarna och De Gröna är partierna med mest följare på Tiktok säger Bergbom att det nog beror på motsatserna. Han tar klimatförändringen som exempel.

Tiktok

  • Tiktok är ett socialt media i applikationsformat.

  • I applikationen kan användaren spela in videor och dela dem sina följare och andra som använder plattformen.

  • Tiktok hette tidigare Musica.ly och var en app som främst unga använde för att dela dans- och sångvidor.

  • Nu används Tiktok för en mängs olika syften; det kan vara spridande av information, marknadsföring och underhållning.

– De Gröna och Sannfinländarna representerar olika ytterligheter. Vi kan vara av samma åsikt att klimatförändringen är sann, och De Gröna har profilerat sig som att vi måste göra något så vi har en planet också i fortsättningen.

Enligt Bergbom belyser Sannfinländarna hurdan påverkan klimatförändringen har i människors vardag, speciellt på landsbygden. Unga har märkt att kostnaderna för att använda bil och moped har stigit, och det är så de rör sig.

– Det resonerar med Sannfinländarnas teman. Tillspetsat kan man säga att De Grönas teman säkert tilltalar unga i städer mera, eftersom de kan använda kollektivtrafik för att stävja klimatförändringen, säger Bergbom.

Kandidater kan göra bort sig på Tiktok

Åbo Akademi-professorn Kim Strandberg säger att Tiktok är årets applikation bland sociala medier. Enligt Strandberg, som forskat i politisk kommunikation, säger att förra riksdagsvalet dominerades av Instagram, dessförinnan var det Twitter och Facebook.

– Det är säkert Tiktok som blir den nya killer-appen, som jag kallat det i en artikel. Det har kommit något nytt till varje val och då går det från att få kandidater har ett konto där till att cirka 30–40 procent använder det.

Man står framför tegelvägg och ser in i kameran
Bildtext Kim Strandberg vid Åbo Akademi säger att Tiktok kommer att bli det här valets nya applikation.
Bild: Yle / Roy Fogde

Strandberg inflikar att det ändå inte lönar sig för vilken kandidat som helst att börja använda Tiktok. För att dra nytta av appen är det viktigt att användaren känner sig bekväm med den.

– Jag tror att vissa kandidater kan göra bort sig ganska fatalt där.

Tiktok är en väg runt traditionella medier

Allt fler politiker finns ändå på Tiktok där de delar med sig av sina värderingar och teser. Enligt sammanställningar gjorda av Helsingin Sanomat och Iltasanomat är det De Gröna och Sannfinländarna som är bäst på Tiktok. Av riksdagskandidaterna är det Sebastian Tynkkynen (Sannf) som har flest följare med över 125 000, Sofia Virta kommer som god tvåa med sina dryga 103 000 följare.

Sannfinländarnas Riikka Purra har ungefär 14 000 följare, SFP:s Anders Adlercreutz har 13 800, sannfinländska riksdagskandidaten Miko Bergbom 40 600 och Hjallis Harkimo (RN) 15 000.

Kim Strandberg säger att det inte är konstigt att det är De Gröna och Sannfinländarna som lyckas på Tiktok.

– De Gröna har oftast de yngsta kandidaterna och de mest urbana väljarna. Det är naturligt att de drivs av ett innovationstänk och provar på nya saker.

Sannfinländarna är inte det enda populistpartiet som snabbt förstått sociala mediers makt. Strandberg säger att det ser likadant ut på andra håll i Europa.

– När de inte riktigt kom till tals började de ta en väg runt traditionella medier. De passar inte alltid in och deras budskap kan vara extrema.

Sannfinländarna och De Gröna har de senaste åren haft ett väldigt starkt stöd i ungdomsval.

– Det är väldigt naturligt att det är de här två partierna som satsar mer på Tiktok i relation till andra partier.

Politiker har ett ansvar

De Grönas riksdagsledamot Sofia Virta säger att fler politiker kunde vara aktiva på Tiktok.

– Men det måste göras med stort ansvar och det borde vi ha en större samhällsdebatt om.

Virta jämför postningar på Tiktok med att som politiker gå till skolor.

– Man borde tänka att allt det man framför ska man också kunna berätta för en högstadieklass under ett skolbesök. Jag tycker det är en stor fråga, för det är först på sikt vi ser hur det påverkar att vi har erfarna politiker som använder en plattform där en stor del av användarna är minderåriga, säger Sofia Virta.