Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Jari Aarnios friande morddom står fast – fallet går inte till HD

Jari Aarnio sitter bakom ett bord i Helsingfors tingsrätt.
Bildtext Åklagaren beviljas inte besvärstillstånd i mordet som Jari Aarnio åtalades för. Arkivbild från tidigare rättegång.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Åklagaren i fallet Jari Aarnio får inte besvärstillstånd i det fall där den tidigare polischefen Jari Aarnio åtalades för mord, meddelar Högsta domstolen (HD).

Det här betyder att den friande domen från Helsingfors hovrätt står fast. I tingsrätten dömdes Aarnio till livstids fängelse för mord, men hovrätten ansåg att det inte fanns tillräckliga bevis för att fälla honom.

Åklagaren yrkade på att Aarnio skulle dömas för mord eller dråp i Högsta domstolen, eller för medhjälp till ett sådant brott. Men åklagarens ansökan om besvärstillstånd har alltså avslagits.

Allt bottnar i mordet på Volkan Ünsal i Nordsjö i Helsingfors år 2003. Volkan Ünsal var en svensk kriminell som mördades för att han gav information till polisen om Arlandarånet 2002.

Hovrätten: Aarnio visste inte att Ünsal svävade i livsfara

Tingsrätten bedömde att Aarnio, då chef för enheten för narkotikabrott vid Helsingforspolisen, hade underlåtit att förhindra mordet på Ünsal. Enligt tingsrätten hade Aarnio känt till mordet på förhand och borde som polis ha haft skyldighet att förhindra det.

Hovrätten förkastade åtalet i fjol och friade Aarnio från det straff som dömts ut. Hovrätten ansåg att Aarnio inte hade haft en särskild rättslig skyldighet att förhindra Ünsals död. Hovrätten ansåg att Aarnio inte hade vetat att han svävade i direkt livsfara.

Hovrätten bedömde också att Aarnio inte hade vetat var, när eller på vilket sätt mordet skulle äga rum.

Jari Aarnio lämnade fängelset i februari i fjol. Han avtjänar nu ett fängelsestraff för grovt narkotikabrott under övervakad frihet på prov.

Mordet på Volkan Ünsal, del 1: Barndomsvänner - och rånet som förändrar allt

21:53
Krimpodden: Mordet på Volkan Ünsal