Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lintilä om fylleryktena: ”Alla förstår att de inte är en tillfällighet”

Uppdaterad 07.03.2023 13:09.
Lintilä: Jag har inget alkoholproblem - Spela upp på Arenan

Näringsminister Mika Lintilä (C) förnekar att alkoholbruk skulle ha påverkat hans arbete. Han indikerar också att ryktesspridningen inte är någon tillfällighet, bara några veckor före riksdagsvalet.

Inför ett kampanjevenemang i Kalajoki på tisdagsmorgonen sa Lintilä att han står fast vid det han tidigare sagt i offentligheten.

– Alkoholen har inte påverkat mina arbetsuppgifter och jag har inte hört någon säga att det skulle ha påverkat mitt arbete.

Så ni har inte problem med alkoholen?

– Nej.

Tidningen Ilta-sanomat rapporterade i fredags att Centerordföranden Annika Saarikko vid två tillfällen diskuterat alkoholbruket med Lintilä.

Enligt Yles källor misstänks Lintilä ha framfört en hälsning från statsmakten i berusat tillstånd och också varit berusad under coronaförhandlingar på Ständerhuset i augusti 2020. Helsingin Sanomat har rapporterat att Lintiläs skick väckte uppmärksamhet under riksdagens frågetimme i december i fjol.

Enligt Yles uppgifter har det varit allmänt känt inom regeringen att Lintilä tidvis brukat större mängder alkohol, men Saarikko sa på måndagen till Yle att hon varit nöjd med Lintiläs arbete som minister.

”Det känns tufft”

Mika Lintilä påpekar att han suttit 24 år i riksdagen och sex år i statsrådet, och säger att en sådan karriär är omöjlig om man har alkoholproblem.

Lintilä säger att han upplever ett starkt stöd på fältet, inför riksdagsvalet om en dryg månad då han försöker bli omvald i en tuff kamp om platserna från Vasa valkrets. Därför är ryktesspridningen svår att acceptera.

– Det känns tufft just nu. Mannen slås ner.

Varifrån tror ni att den här diskussionen har fått sin början?

– Jag vill inte gissa, men alla förstår att det inte är någon tillfällighet. Under en månad före valet kommer man ut så här starkt. Det är ingen tillfällighet.

Lintilä säger att han inte anser att det är okej att använda alkohol på arbetstid, men att det ibland bjuds på alkohol i representationssammanhang. Som exempel lyfter han fram en lunch med Europaparlamentariker på Ständerhuset nyligen, där det bjöds på vin.

Du kan se hela intervjun med Lintilä i klippet nedan.

Centerns riksdagsgrupp utreder inte fallet

Centerns riksdagsgrupp kommer inte att behandla fallet gällande Mika Lintilä, berättar gruppens ordförande Eeva Kalli till tidningsgruppen Uutissuomalainen.

Kalli säger sig vara nöjd med Lintilä som minister. Hon säger att Lintilä skött sitt arbete som näringsminister bra och att fall som baserar sig på rykten inte behöver utredas i riksdagsgruppen.

Artikeln kompletterades med besked från Centerns riksdagsgrupp klockan 13.12.