Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Misstänkt människohandelsfall i Helsingfors tingsrätt

Helsingfors tingsrätt behandlar på tisdag ett fall där en företagare inom massage- och skönhetsbranschen misstänks för bland annat människohandel.

Enligt åklagaren har en thailändsk kvinna lockat två personer från Thailand till Finland med löfte om arbete.

Väl i Finland tvingades offren arbeta upp till tio timmar om dagen utan lediga dagar. Lönen var inte heller den utlovade eftersom den åtalade först drog av olika kostnader.

Offren som nämns i åtalet är elva till antalet, varav tre är barn.

Barnen städade i företagets lokaler och hemma hos kvinnan.

Relaterat

Par bedrev koppleri i massagelokaler

Ett finskt-thailändskt par misstänks för koppleri på flera olika håll i landet, bland annat i Karleby.

Helsingforspolisens riksomfattande grupp för undersökning av människohandel har utrett fallet där ett par misstänks ha bedrivit koppleri på flera olika orter sedan år 2014.

Verksamheten misstänks ha pågått i lokaler där det officiellt erbjudits thaimassage. Orterna där verksamheten har pågått är Karleby, Seinäjoki, Joensuu, Kuopio, St Michel och Jyväskylä.

De misstänkta är 57 respektive 60 år gamla. Den 57 åriga kvinnan ska ha hyrt ut lokalerna till kvinnor från Thailand, som sedan sålde sex i utrymmena. Det misstänkta paret ska ha tjänat över 200 000 euro på verksamheten.

Ärendet har gått till åtalsprövning.

En ung kvinna med smutsigt hår och trött blick tittar upp under lugg.

Film: Dogborn – rapparen Silvana Imam skådespelardebuterar i sjukt bra drama

Vackert och drabbande om samhällets fula sidor.

Nepalesiska restauratörer dömda för människohandel

Ett par som drev nepalesiska restauranger i huvudstadsregionen har av Helsingfors tingsrätt dömts till villkorliga fängelsestraff och stora skadestånd för människohandel och grovt ocker. Paret fälldes för sin behandling av två tidigare anställda.

Det ena offret var en kvinna från Nepal som arbetade som hemhjälp hos paret åren 2013–2017. Det andra offret var en nepalesisk kock som arbetade i en av parets restauranger mellan 2014 och 2017.

Restauratörsparet dömdes till ett år och åtta månaders villkorligt fängelse och 30 timmar samhällstjänst. Paret ska också ersätta sina offer för de löner och tillägg som de blivit utan, sammanlagt över 100 000 euro per person.

Domen har inte vunnit laga kraft. Helsingin Sanomat berättade om domen på fredagskvällen.

Källa: STT, HS

Maaseudun Työnantajaliiton toimitusjohtaja Kristel Nybondas.

Efter ockerhärvan i Närpes skrevs en checklista för branschfolket i växthusnäringen: ”Den blev snabbt färdig”

Från tidigare hade man en handbok för utländska arbetstagare om deras rättigheter. Efter ockerhärvan har man också tagit fram en granskningslista för arbetsgivarna.