Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

JK om Kulmunis medieträning: Hennes omdöme har brustit – men hon har inte gjort något brottsligt

Uppdaterad 07.03.2023 15:44.
Katri Kulmuni står vid mikrofoner, läser från ett papper.
Bildtext Bild från när härvan med medieträningen tvingade dåvarande finansministern Katri Kulmuni att avgå. I dag kom justitiekanslerns utslag om hur ministerierna agerade.

Förra finansministern Katri Kulmuni (C) har inte gjort något brottsligt, men hon borde ha varit mera uppmärksam på innehållet i den medieträning som hon fick, skriver justitiekansler Tuomas Pöysti i sitt utslag om den medieträning som köptes åt Kulmuni.

Den färska ministern ville utbilda sig i offentliga framträdanden. Det handlade om tal och intervjuer. Notan på 50 000 euro betalades av Arbets- och näringsministeriet och Finansministeriet.

Justitiekanslern har fått in flera anmälningar som ifrågasätter att ministerierna betalade för utbildningen. Det här eftersom utbildningen i första hand hängde samman med Kulmunis roll som Centerns partiordförande och inte hennes roll som finansminister.

I ett svar till justitiekanslern för snart två år sedan sa Kulmuni att hon inte förberedde, godkände eller undertecknade avtalen mellan ministerierna och Tekir.

Svårt att hålla rollerna i sär – men medieträning för A-studio var ett övertramp

Justitiekanslern konstaterar att rollen som partiordförande och minister många gånger går in i varandra och det kan vara svårt att hålla rollerna i sär, men han påtalar bland annat Katri Kulmunis deltagande i A-studio i december 2019 då regeringen Rinne hade avgått och Katri Kulmuni satt i en expeditionsregering.

– Med beaktande av programmets innehåll och tidpunkt så anser jag att Kulmuni har deltagit i programmet som partiledare och den träning som hon har fått strax inför tv-diskussionen inte hänför sig till hennes uppdrag som finansminister, utan till uppdraget som partiordförande, skriver justitiekansler Tuomas Pöysti.

Justitiekanslern efterlyser i sitt utslag klarare instruktioner för ministrarna och deras staber.

- Det handlar alltid om bedömningar från fall till fall, men ministerierna måste framöver se till att både ministrar och staber är medvetna om vad som gäller, skriver justitiekanslern.

Specialmedarbetaren dömdes till villkorligt fängelse

Katri Kulmunis förra specialmedarbetare Kari Jääskeläinen dömdes i början av februari till villkorligt fängelse för bedrägeri och brott mot tjänsteplikten. Tingsrätten slog fast att Jääskeläinen vilseledde ministerierna om syftet med utbildningen. Utbildningen gagnade Katri Kulmunis position som partiordförande – inte som minister, ansåg tingsrätten.

Specialmedarbetare Jääskeläinen överklagar tingsrättens dom, berättar hans jurist Riitta Leppiniemi till Yle.

Katri Kulmuni har inte varit misstänkt för något brott, eftersom hon inte kände till summan som ministerierna betalade för tjänsterna. Hon var inte heller inblandad i anskaffningen av tjänsterna.

Kulmuni avgick som finansminister

Det var i juni år 2020 som Suomen Kuvalehti avslöjade att dåvarande finansminister Katri Kulmuni (C) hade använt sig av konsultbolaget Tekirs tjänster för en kommunikationsutbildning med ett värde på kring 50 000 euro.

Några dagar senare avgick Kulmuni som minister och konstaterade då att hon inte kände till prislappen på konsulttjänsterna eller att det fanns juridiska problem i anskaffningen av tjänsterna.

Katri Kulmuni betalade senare tillbaka kostnaderna för medieträningen till ministerierna.

Uppdaterad 15:44 med uppgiften om att Jääskeläinen överklagar domen mot honom.