Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisutredning visar att vanvården i Pedersöre hade pågått länge – nästan 250 döda kor hittades

En ko i en hölada.
Bildtext Kon på bilden har inget med fallet i Pedersöre att göra.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Polisens utredning av det grova djurskyddsbrottet på en lantbruksfastighet i Pedersöre har breddats. Till slut visade det sig att antalet döda nötdjur på gården uppgick till nästan 250.

Det var i början av februari som den omfattande vanvården upptäcktes.

Då uppskattade Polisinrättningen i Österbotten att drygt 200 nötkreatur dött på gården. Tio djur hittades vid liv men var i mycket dåligt skick. Polis och veterinär avlivade fem av dem på platsen och fem av dem fördes till slakteri.

Nu har polisen mer exakta siffror över antalet döda nötkreatur.

– Totalt handlar det om 230-250 döda djur. Enligt registeruppgifter ska det finnas 245 djur på gården, säger Sören Nyman som leder förundersökningen.

Brottsrubriceringen har inte ändrats, fallet utreds som grovt djurskyddsbrott. En person är misstänkt.

Vanvården har pågått under lång tid, men enligt Nyman är det svårt att veta exakt hur lång tid det handlar om.

Än så länge vill polisen inte kommentera hurdana omständigheter som omger det tragiska fallet. Förundersökningen väntas bli klar senare i vår.

Österbottens Tidning var först med den här nyheten. Tidningen Keskipohjanmaa uppgav tidigare att vanvården uppdagades eftersom en slakterianställd gjorde anmälan.

Den här texten är en översättning av artikeln Maatilalta löytyikin lähes 250 kuollutta nautaa Pedersöressä skriven av Iina Kluukeri, Yle Pohjanmaa. Översättning av Moa Mattfolk, Yle Österbotten.