Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kvinnors rättigheter har försämrats i flera avseenden – men här är några ljusglimtar

Demonstrant håller en snara runt halsen.
Bildtext Unga iranska kvinnor har demonstrerat mot den iranska regimen sedan den 22-åriga Mahsa Aminis död.
Bild: Konrad K / AOP

Krig, talibanernas fortsatta kvinnoförtryck, abortförbud ... Listan på sådant som hotar kvinnors rättigheter är lång, men det har också skett en del framsteg. Vi blickar tillbaka på kvinnoåret 2022.

År 2022 går till historien som ett år där aborträtten utmanades, eller rentav kom under attack, på många håll i världen.

I USA hävde högsta domstolen abortbeslutet Roe v. Wade, alltså det rättsfall som garanterade rätten till abort sedan 1973. Det resulterade i att 20 av 50 delstater antingen har förbjudit eller kraftigt begränsat rätten till abort.

Beskedet väckte reaktioner runtom i världen, inte minst i USA där folk tog sig ut för att demonstrera för aborträtten.

Kvinnors rätt till abort är också begränsad i Europa.

Ungern skärpte abortlagstiftningen i september. Processen gjordes mer byråkratisk för gravida, och de måste också lyssna på till exempel fostrets hjärtljud innan de tillåts göra abort. Beslutet kom efter att den ungerska regeringen skyllt den låga nativiteten och sjunkande ekonomin på att allt fler kvinnor utbildar sig.

Internationella kvinnodagen 8 mars

Tidigare har också Polen skärpt sin abortlagstiftning vilket lett till att det i praktiken blivit omöjligt att få göra abort. Undantagen är ifall den gravida våldtagits, utsatts för incest eller riskerar att dö av graviditeten.

I Spanien och Italien är aborträtten begränsad i och med att läkare kan vägra att utföra ingreppet av religiösa eller samvetsskäl.

Kvinna som deltar i demonstration håller upp skylt där det står Prosecco, Prosciutto, Pro Choice.
Bildtext Demonstration för aborträtten i Polen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Abortlagar har också luckrats upp

Här hemma röstade ändå riksdagen i oktober för att ge gravida större självbestämmanderätt. Den nya abortlagen innebär i praktiken att den gravida inte längre behöver motivera aborten eller träffa en läkare.

Också i Frankrike debatteras frågan i parlamentet för närvarande, där man vill trygga rätten till abort i grundlagen.

I katolska Colombia avkriminaliserades aborter fram till den 24:e graviditetsveckan under fjolåret. Det är ett av få länder i Latinamerika som tillåter aborter åtminstone delvis - men också exempelvis Mexiko går i samma riktning.

Och priset går till ... fler kvinnor

Trots att kvinnors rättigheter försämrats på flera håll i världen fortsätter kvinnor att göra framsteg inom traditionellt mansdominerade områden.

  • Två kvinnor blev karriärastronauter i Europeiska rymdorganisationen, 31-åriga Rosemary Coogan från Storbritannien och 40-åriga Sophie Adenot från Frankrike.

  • Två av tio Nobelpristagare i fjol var kvinnor, Annie Ernaux tilldelades priset i litteratur och amerikanska Carolyn Bertozzi i kemi.

  • Den ukrainska matematikern Maryna Viazovska tilldelades det prestigefyllda Fieldspriset, den andra kvinnan någonsin sen priset inrättades 1936.

Annie Ernaux talar och håller i en bok.
Bildtext Annie Ernaux tilldelades Nobelpriset i litteratur år 2022. Sammanlagt har 17 kvinnor tilldelats priset och 102 män.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Kvinnor utsatta i Ukraina – men arbetet som ska bekämpa våld mot kvinnor framskrider

Krig och konflikt går ofta hand i hand med könsrelaterat våld. Våldtäkt används ofta som vapen, och till exempel kriget i Ukraina har än en gång visat att kriget slår till mot redan utsatta grupper.

Det är främst kvinnor och barn som flyr, vilket har ökat risken för människohandel. Enligt FN har kvinnor exempelvis tvingats ha sex med män för att få mat och för att kunna överleva. Det förekommer också vittnesmål om gruppvåldtäkter och tortyr som de ryska soldaterna utsatt kvinnor och barn för.

Men trots kriget kunde Ukraina förra året ratificera Istanbulkonventionen, den internationella konvention som ska bekämpa våld mot kvinnor i Europa.

Flera män bär på en skadad gravid kvinna på en bår.
Bildtext Ryssland anföll ett förlossningssjukhus i Mariupol dagen efter Internationella kvinnodagen, 9.3, i fjol.
Bild: Jevhen Maloletka / AP via All Over Press

Talibanerna fortsätter inskränka på kvinnors rättigheter

Talibanerna fortsätter att inskränka på kvinnors rättigheter i Afghanistan. Såväl aktivister som människorättsorganisationer har varnat för att det kan få katastrofala följder och nyligen uppmanade Amnesty International det internationella samfunder att sätta press på talibanstyret.

Under året har talibanerna exempelvis förbjudit kvinnor och flickor att gå i skola och studera. Talibanerna har också ogiltigförklarat tusentals skilsmässor. I praktiken innebär det att frånskilda kvinnor, som gift om sig, anklagas för äktenskapsbrott och riskerar att dömas till döden.

Kvinnor som protesterat mot förtrycket har hotats, gripits, torterats eller försvunnit.

Kvinnors uppror mot klädregler blev stor proteströrelse

På andra håll har kvinnor ställt sig på barrikaderna efter år av förtryck. Det kanske tydligaste exemplet är protesterna efter Mahsa Aminis död i Iran. Den 22-åriga Amini dog tre dagar efter att ha gripits av iransk sedlighetspolis, anklagad för att ha brutit mot landets regler om klädsel.

Unga kvinnor blev en symbol för protesterna, där de skanderade ”kvinnor, liv, frihet” när de dragit av sig sina slöjor. En del har rentav bränt sina.

Kampen om kvinnors rätt till att klä sig hur de själva vill kom att utvecklas till en större proteströrelse mot regimen.

Protesterna efter Mahsa Aminis död i Iran fortsätter – både i Iran och på andra håll i världen. Många demonstranter klipper av sig håret i protest mot de strikta iranska klädkoderna.

Källor: AFP, Reuters, BBC, UN Women