Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rättelse: Finländarna inte nöjda med mentalvårdstjänster

Uppdaterad 08.03.2023 13:40.

I ett pressmeddelande som Centralförbundet för Mental Hälsa skickade ut på tisdagen fanns ett fel. Finländarnas förtroende för mentalvårdstjänsterna har inte blivit bättre, utan sämre.

Enligt resultatet är finländarnas förtroende för mentalvårdstjänsterna betydligt sämre nu än år 2021. Många ser med ovisshet och osäkerhet på mentalvården.

Enligt barometern ansåg 38 procent av de drygt 2 000 som deltog i undersökningen i januari att tjänsterna var av hög kvalitet, då samma siffra för två år sedan var 52 procent.

I det tidigare pressmeddelandet hade siffrorna blandats ihop, vilket fick det att se ut som om situationen blivit bättre.

Hur personer upplever kvaliteten på tjänsterna påverkas av deras egna erfarenheter av psykisk ohälsa, inkomstnivå och var i Finland de bor.

Den här texten är uppdaterad. I den ursprungliga texten som publicerades 7.3.2023 kl. 11.32 stod det felaktigt att förtroendet för mentalvården blivit bättre. 8.3.2023 kl. 13.39 är detta rättat. Svenska Yle beklagar misstaget.

Inrikes

Misstänkt kyrkbrännare i Räckhals gripen

Polisen har gripit en man misstänkt för branden i kyrkan i Räckhals i Vanda. Under tisdagskvällen larmades räddningsverket av ett ögonvittne till eldsvådan.

Branden släcktes men byggnadens yttervägg och fönster fick skador. Det uppstod också rökskador inne i fastigheten.

Polisen utreder fallet under brottsrubriceringen anlagd brand.

Kyrkan är byggd år 1987.

En gul vägskylt, i bakgrunden ett grönskande landskap och en bil som kör längs vägen

Borgåby fick fel namn – skylt uppmanar bilister att ta omväg via Vanda

Skylten innehåller sakfel, språkfel och översättningsmissar.

Tre personer misstänks för bortförande av barn i Björneborg

Polisens förundersökning gällande ett misstänkt bortförande av barn har framskridit. I nuläget är tre personer misstänkta för både bortförandet och grovt frihetsberövande.

Det misstänkta bortförandet av barnet skedde i Björneborg i söndags. Därefter fördes barnet utomlands.

Hittills har en person häktats i sin frånvaro. Idag, torsdag, presenterar polisen för Satakunta tingsrätt att ytterligare en person ska häktas misstänkt för bortförande av barn och grovt frihetsberövande. Personen har suttit häktad sedan i måndags.

Dessutom har polisen i onsdags gripit en tredje person i ärendet, och kommer troligen även att presentera hen för häktning.

Pålningsarbete vid Hessundsbron inleds nästa vecka – körfältet mot Pargas och Korpo stängs av

Pålningsarbete vid Hessundsbron orsakar buller och trafikarrangemang i närmiljön. Trafikarrangemangen tas i bruk när arbetet startar på kvällen den 5 juni.

Gång- och cykelleden söder om Hessundsbron flyttas på en cirka 200 meter lång sträcka till en separat rutt under arbetet.

På Skärgårdsvägen stängs körfältet mot Pargas/Korpo av och trafiken dirigeras med hjälp av trafikledare.

Källa: Trafikledsverket.

Två män skriver undan ett avtal.

KSF Media får ny majoritetsägare: Svenska Bonnier News

Hufvudstadsbladet ska samarbeta mer med Dagens Nyheter.

Störningar i en del av OP:s betalningar i dag

OP skriver på Twitter att de har problem med både avgående och inkommande betalningar i dag.

Störningen påverkar en del av betalningarna och gäller både betalningar som kommer till andelsbankernas kunder och betalningar som går från OP till andra bankers kunder.

I de här betalningarna ingår bland annat löner, pensioner och förmåner.