Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rekordmånga katalysatorer stjäls just nu – det är ändå enkelt att skydda sin bil

Se hur en bildemontör tar loss en katalysator på under 30 sekunder - Spela upp på Arenan

Katalysatorstölderna har nästan femdubblats under de senaste tre åren. Orsaken bedöms vara att priset på ädelmetaller har ökat.

Strax under 30 sekunder.

Så kort tid tog det för Jari Kuittinen att ta loss en katalysator från en Peugeot från början av 2000-talet. Kuittinen använde en bilkran som hjälpmedel.

– Det är inte svårt då man vet vad man gör. Det skulle ta någon minut längre med en vanlig domkraft, säger Kuittinen som tagit isär bildelar i över 30 år.

Stjäls rakt från gatan

Under de senaste åren har det blivit vanligare att katalysatorer stjäls på gatan. Centralkriminalpolisen uppger att det just nu stjäls fler katalysatorer från parkerade bilar än någonsin tidigare.

Under coronaåret 2020 fick polisen nys om sammanlagt 695 stölder, och i fjol stals katalysatorer från sammanlagt 3 400 bilar.

En hög av begagnade katalysatorer.
Bildtext Katalysatorns uppdrag är att rena bilens avgaser och minska oljudet från avgasrören.
Bild: Heikki Haapalainen / Yle

Orsaken till att stölderna ökat är att ädelmetallerna i platinagruppen har stigit i värde.

– Den här katalysatorn kostar runt 50–100 euro. En del kan vara värda upp till några hundra euro, säger Kuittinen och hänvisar till katalysatorn som syns i videon högst upp.

Fenomen i storstäderna

Det är oftast små kriminella gäng bestående av några personer som stjäl katalysatorer som innehåller bland annat platina, rodium och palladium.

– Först kollar man in passande objekt på dagen och på natten då det är mörkt slår man sedan till. Verksamheten är organiserad, säger Tomi Lautanen som är kriminalkommissarie vid polisen i östra Finland.

Kriminalkommissarie Tomi Lautanen framför polis- och rättshuset  i Joensuu.
Bildtext Kriminalkommissarie Tomi Lautanen utreder katalysatorstölder i Norra Karelen.
Bild: Heikki Haapalainen / Yle

Enligt Lautanen sker katalysatorstölderna oftast i förorterna till storstäder där det finns tysta gator eller mer avlägsna parkeringsplatser där kriminella kan arbeta utan att någon ser.

Polisen i Joensuu utreder just nu en exceptionell serie katalysatorstölder, sammanlagt handlar det om över 20 stölder.

– Vi har fått in tips, men det kunde bra komma in ännu fler. Ifall man ser misstänkt aktivitet runt bilar ska man kontakta nödcentralen med låg tröskel, så att vi snabbare får fast tjuvarna, säger Lautanen.

En köpare räcker

Det verkar inte finnas exakta uppgifter om vart de stulna katalysatorerna hamnar till sist.

Förbundet för skrotförsäljare i Finland, Suomen romukauppiaiden liitto, representerar cirka hundra företag i landet och förbundet uppger att man har en sträng linje gällande stulna bildelar.

Verksamhetsledaren Hanna Kallio-Kokko säger att förbundsmedlemmarna har förbundit sig till att kräva trovärdiga bevis på att katalysator som erbjuds till företagen inte är stöldgods.

– I praktiken kan det betyda ett skrotningsintyg eller ett kvitto om att bilens katalysator har bytts ut, säger Kallio-Kokko.

Förbundet betonar att man samarbetar tätt med polisen. Bland annat tar förbundet emot anmälningar om stöld och delar informationen vidare med myndigheter och medlemmar.

Kriminalkommissarie Tomi Lautanen påminner om att köparen också kan anses vara skyldig till ett brott om hen köper stöldgods.

– Stölder skulle inte ske om alla skulle vara noggranna med att ta reda på varifrån metallen kommer. Det gäller både i Finland och utomlands.

Begagnade katalysatorer i en hög.
Bildtext Bildemontörsföretag tar loss katalysatorer från bilar nästan dagligen. Katalysatorerna förs sedan till återvinningen.
Bild: Heikki Haapalainen / Yle

Parkera din bil på belysta områden

Hur kan man då skydda sig mot katalysatorstölder? Jari Kuittinen tipsar om att man kan installera en skyddsplåt framför katalysatorn. Det kräver ändå en viss fingerfärdighet.

– En plåt gör det i alla fall svårare för tjuvar att ta loss katalysatorn. Då kanske man inte orkar stjäla den, säger Kuittinen.

Tomi Lautanen säger ändå att det bästa sättet att undvika stölder är att parkera sin bil på välbelysta parkeringsplatser dit man har god insyn från olika håll.

– Till husbolag kunde jag tipsa att all kameraövervakning motverkar sådan här brottslighet på ett effektivt sätt.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel ”Autojen katalysaattoreita varastetaan nyt ennätyksellisen paljon, vaikka nopeasti käyviltä rikoksilta voisi suojautua kohtalaisen helposti” skriven av Petri Karvinen. Översättningen gjordes av Saga Mannila.