Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Dokumentärfilmen ”Drömmen blir verklighet” handlar om människor med funktionsnedsättning och är gjord av dem själva: ”Alla borde se den”

Filmen ”Drömmen blir verklighet” har premiär på Tryckeriteatern i Karis 22.3.23. Efter det kan man se filmen på Fix-tv:s webbplats. - Spela upp på Arenan

Filmen ”Drömmen blir verklighet” är resultatet av ett projekt som Fix-tv:s redaktion i Ekenäs jobbat med rätt länge. Allting började med en dröm och en tanke om en resa söderut som kunde bli en film.

Som titeln på filmen säger, handlar den om en dröm som blivit verklighet.

– Vi har länge haft en dröm om en resa. För vissa personer är det ingen självklarhet att kunna resa, säger Elin Tuomela.

Och efter mycket planerande och väntande blev resan äntligen av i oktober 2022. Gruppen på åtta personer reste till ön Kreta i den grekiska arkipelagen.

Projektet har pågått i ett år.

– Först fick vi ett bidrag från Svenska kulturfonden för att kunna ordna en kurs i dokumentärfilmning. Kursen var 300 timmar och Nina Nordström fungerade som ledare för kursen, säger Sara Jansson som är handledare och ansvarig redaktör vid Fix-tv.

Fem personer sitter vid ett bord.
Bildtext En del av tv-teamet som reste till Kreta i oktober: Elin Tuomela (från vänster), Marlene Lundberg, Nathalie Järnström, Sara Jansson och Rasmus Rancken.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Efter det fick gruppen bidrag från olika organisationer och stiftelser.

– När vi hade pengarna kunde vi börja drömma på riktigt.

Resan och vad som skulle göras på resan planerades till största delen i detalj, fast det fanns nog plats för improvisering också.

Kameran gick het under resan och väl tillbaka i studion hade gruppen med sig nästan tio timmar filmat material från resan.

När de var hemma igen började redaktionsmedlemmarna editeringsarbetet. Det var arbetskrävande, men måndagen den 6.3 var filmen ”Drömmen blir verklighet” färdig.

– Det sista vi gjorde på filmen var våra namnskylar på dag noll då vi åkte på resan. Där berättade vi om våra rädslor, känslor och förväntningar, säger Nathalie Järnström.

Ny kamera orsakade problem

För det mesta gick editeringsarbetet bra och redaktionsmedlemmarna var överens om vad som skulle vara med i filmen och vad som klipps bort.

– Vi har skrattat ganska mycket för vi är nog ganska tassiga när vi är framför kamerorna, säger Elin Tuomela och får medhåll av sina kompisar.

Vissa problem orsakades av en ny kamera som ingen var riktigt du med.

– Vi döpte den till ”Bara skakis”, berättar Marlene Lundberg.

Till slut fungerade också den nya kameran.

Från dröm till verklighet – Fix-tv gjorde dokumentär om sig själv

12:18

Resan till Kreta är alltså en förverkligad dröm för medlemmarna i den lilla, men väldigt produktiva redaktionen. Fix-tv har under åren producerat närmare 300 program och jobbar hela tiden med olika serier som alla finns att se på Fix-tv:s webbplats.

Och själva resan var en stor, härlig upplevelse för alla. För Marlene ”Malle” Lundberg var det roligaste med själva resan var utan vidare katterna.

– Jag fick klappa katterna. Den finaste katten var en hemlös katt där, säger hon.

För Rasmus ”Rasse” Rancken gav butikerna den bästa upplevelsen på semesterresan.

– Jag gillade också båten vi åkte ut med på en utflykt. Jag tyckte det var kul att simma också, säger han.

Premiär 22.3 på Tryckeriteatern i Karis

Filmen ”Drömmen blir verklighet” har sin premiärvisning och fest i Tryckeriteatern i Karis 22.3. Premiären är öppen för alla och det är fritt inträde.

Efter premiärvisningen kan man se filmen på Fix-tv:s webbplats.

– Under premiärkvällen kommer vi att berätta hur vi har gjort filmen, vad vi har planerat. Vi ser på filmen tillsammans. Publiken får också ställa frågor och så blir det lite mingel där på slutet, säger Sara Jansson.

Marlene Lundberg tycker att alla anhöriga och alla som jobbar på enheten vid Ystadsgatan ska se filmen.

– Alla borde se den, tillägger Nathalie Järnström.

Fix-tv har gjort allt själv i filmen

Filmen ”Drömmen blir verklighet” är viktig, säger Sara Jansson och motiverar sin åsikt så här:

– Det finns många filmer och program på olika plattformar om personer med funktionshinder. Det är filmer som handlar om dem. Men, säger hon, den här filmen är gjord av personer med funktionsnedsättning.

Hon poängterar att det är redaktionen som har gjort manus, filmat, editerat och bestämt hur de vill visa sig själva.

– Den stora skillnaden är att vi har gjort allting själva, säger Sara Jansson.

Filmen ”Drömmen blir verklighet” har gjorts av duktiga människor med bra arbetsmoral, vilja och stort intresse.

– Det bästa med Fix-tv är att man får visa att man kan fast man har en funktionsnedsättning, säger Elin Tuomela.

Tidigare hörde Fix-tv till Kårkullas verksamhet, numera lyder den under Västra Nylands välfärdsområde.

Förutom de personer som nämns ovan deltog också redaktionsmedlemmen Catharina Jalander, kursledaren Nina Nordström och assistenten Anne Lindholm i resan till Kreta.

Diskussion om artikeln