Borgåborna Ben och Henrik lämnade läraryrket bakom sig och blev företagare: ”Jag hoppade av ekorrhjulet”
Att byta bransch frivilligt när man är över femtio år är sällsynt. Borgåborna Ben Ewalds och Henrik Jensen, båda med ett kvarts sekel inom läraryrket i bagaget, gjorde det.
Lärare som byter bransch är ett rätt sällsynt fenomen. Läraryrket är fortfarande uppskattat och pedagogikutbildningen är attraktiv.
Undervisningssektorns fackorganisation OAJ frågade 2021 sina medlemmar om de har funderat på att byta bransch. Då svarade 57 procent av de tillfrågade jakande. Men vägen från tanke till handling kan vara lång.
Enligt Hannu Freund, förhandlingsdirektör på Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT, byter mellan två och tre procent av undervisningspersonalen inom den offentliga sektorn bransch årligen.
25 år som lärare
Ben Ewalds jobbade som matematiklärare på andra stadiet i drygt 25 år, för att sedan sadla om och ge sig in i hotellbranschen.
En möjlighet att ta över en etablerad hotellverksamhet tillsammans med sin syster var orsaken till att Ewalds tog steget. Först jobbade han parallellt med två yrken men det visade sig fungera dåligt.
– Jag märkte att tiden inte räcker till för båda jobben så jag slutade som lärare.
Henrik Jensen började jobba som klasslärare 1998. I fjol började han som företagare inom fastighetsskötsel, byggande och renovering, eller som Jensen själv uttrycker det:
– Jag hoppade av ekorrhjulet.
Henrik Jensen säger att tanken om branschbyte mognade under tio års tid och många faktorer spelade in, bland annat känslan att läraryrket förändrades och att förutsättningarna blev annorlunda. Motivationsbrist, helt enkelt.
– Men läraryrket är fint så länge motivationen finns där, säger han.
Tjänstledighet ger en chans
Möjligheten till tjänstledigt har haft stor betydelse för både Ben Ewalds och Henrik Jensen.
Hösten 2021 gjorde Ewalds slag i saken och var tjänstledig från sitt jobb som lärare. Han återvände till läraryrket ett år senare och då var tanken att jobba deltid.
Också Jensen tycker att möjligheten till tjänstledighet gjorde att branschbytet kändes lättare. Då fanns bakdörren där – om företagandet inte fungerar kan du återgå till ditt jobb som lärare.
Företagandet är en ny grej
Trots deltidsjobb insåg Ben Ewalds att problematiken med tidsbristen kvarstod. Han sade upp sig för att jobba endast med hotellverksamheten och det var ett hopp i det okända.
Hur går det, ska det bära eller brista är frågor som Ewalds frågade sig själv i flera repriser. Trots en del erfarenhet av egen företagsamhet sedan förr var det här något nytt för honom.
Företagsverksamhet var ett okänt kapitel för Henrik Jensen men han tackar utvecklingsbolaget Posintra för råd och stöd. Han konstaterar också att företagandet i praktiken är fullt av nya saker fastän du har läst på. Men du lär dig.
Då Ewalds får frågan om hur han ser på processen nu, konstaterar han att det känns bra.
– Många saker känns bättre. Jag är min egen herre och rår över min tid är men hotellverksamheten pågår alla dagar, dygnet runt, säger Ewalds. Och med bra medarbetare finns det nog utrymme för fritid också.
Ta chansen om det känns så
Ben Ewalds och Henrik Jensen får frågan om de skulle rekommendera branschbyte till andra lärare och båda är överens om att det är väldigt individuellt. Men var och en, oberoende av bransch, kan fråga sig själv hur det står till, hur det känns och vad som är viktigt.
Ewalds poängterar hälsan.
– Om du kan lätta på din arbetsbörda och känner mindre stress, trivs du bättre med dig själv. För min del har branschbytet varit en bra sak, konstaterar han.
Jensen påpekar att branschbyte kan vara en möjlighet om det finns behov av att ändra på sitt liv.
– Om du varje dag tänker att du är tvungen att göra det här resten av ditt arbetsliv är det kanske dags att sadla om. Det är bra för dig, dina närmaste och även bra för dina elever och kolleger. Gör som jag; gå med öppet sinne mot det nya.
Både Ewalds och Jensen är eniga om att den nya karriären inte alltid är en dans på rosor men ingendera ångrar sitt val. Och situationen på arbetsmarknaden för behöriga lärare är ju i regel bra.