Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Samlingspartiet i Egentliga Finland vill bli största partiet i valkretsen och hoppas få in minst fem ledamöter i riksdagen

Samlingspartiet framför kamerorna.
Bildtext Arkivbild. Samlingspartiet vill bli största parti i Egentliga Finland.
Bild: Silja Viitala / Yle

Den andra april går finländarna till valurnorna och får man tro Samlingspartiet så kommer en majoritet av de röstberättigade i Egentliga Finland att rösta på partiets kandidater. Målet är fem mandat.

– Det är inte så vanligt att ett valdistrikt kan stoltsera med att både ha partiordförande och rentav landets nästa statsminister på kandidatlistan, säger Juha Rantasaari, Samlingspartiets verksamhetsledare i Egentliga Finlands valkrets. Men nu har vi tur att läget är som det är och det kommer nog att öka intresset för både partiet och våra kandidater.

Rantasaari är nöjd med de sjutton kandidater som valt att ställa upp för Samlingspartiet i Egentliga Finland, och trots att partiordförande Petteri Orpo ställer upp i landskapets valkrets är alla kandidater lika viktiga.

Petteri Orpo talar.
Bildtext Att Petteri Orpo ställer upp i Egentliga Finland är en klar fördel anser Samlingspartiet, som tror att det kan öka intresset för att rösta.
Bild: Silja Viitala / Yle

– Jag ser att vi har ett intressant startfält och målet är att bli landskapets största parti då det gäller antalet röster men också kandidater som lyckas ta sig in i riksdagen, säger Rantasaari. Senast knep vi fyra mandat och målet är därför minst ett mandat till – alltså fem kandidater som tar sig till riksdagen.

Oklart vad som sker med Ilkka Kanervas röster

Samlingspartiets grand old man Ilkka Kanerva avled i sviterna av en allvarlig sjukdom den 14 april 2022 och många undrar nu hur det påverkar partiets kommande valframgång.

– Ilkka Kanerva var som alla känner till en mycket betydelsefull person med en mycket lång politisk karriär som sträckte sig över 48 år, så det är helt självklart att det påverkar partiet och utmanar oss på många fronter, säger Rantasaari. Med hjälp av honom och hans enträgna valarbete under åren kunde partiet ofta räkna med tusentals röster.

Ilkka Kanerva.
Bildtext Ilkka Kanerva var en av partiets ljusstarkaste kandidater under tiotals år. Nu frågar sig många hur partiet ska lyckas hålla kvar de tusentals röster som Kanerva år efter år samlade för partiet.
Bild: Juha Metso / AOP

Men Rantasaari tror inte att de röster som Kanerva genom sitt breda kontaktnät lyckades samla val efter val nu kommer att tillfalla någon enskild kandidat.

– Nu krävs det hårt arbete från vår sida för att visa väljarna att Samlingspartiet värnar om Kanervas åsikter och intresse och att varje röst är viktig, säger Rantasaari.

Samlingspartiet vill ”styra in Finland på rätt väg”

Partiets valprogram är gediget och lyfter fram olika aspekter kring hur Finlands konkurrenskraft ska garanteras på sikt. På landsomfattande nivå har Samlingspartiet velat lyfta fram att nedskärningar kommer att krävas för att få landet på fötter och in på rätt väg.

Egentliga Finlands valkrets

– Regionalt så vill vi satsa uttryckligen på mod att föra fram landskapets breda kunskap och de styrkor som vi ser att finns här, säger Rantasaari. Det handlar exempelvis om den starka exportindustri som finns i landskapet. Ifall vi väljer att modigt och ansvarsfullt satsa på det så är det inte endast till regionens utan hela landets fördel.

Juha Rantasaari ser förbi kameran. Har glasögon.
Bildtext Verksamhetsledare Juha Rantasaari ser inte något enskilt parti som största konkurrent till Samlingspartiet, utan det gäller att vässa sina egna argument för att lyckas locka väljare att rösta rätt.
Bild: David Fagerudd / Yle

Rantasaari är nöjd med den kandidatlista som partiet nu kan gå till val med, och han anser att väljarna kommer att tvingas göra ett svårt val eftersom alla kandidater som partiet har är så bra.

– Vi har en bred representation människor i olika åldrar och med olika erfarenheter och vi tror att det tilltalar väljarna, säger Rantasaari. För ett år sedan inledde vi kandidatjakten och nu har vi planerna färdiga och är redo att anta utmaningen med valrörelsen som kommit igång på allvar.