Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Världens största barn- och ungdomsbokspris går till den amerikanska författaren Laurie Halse Anderson

Den amerikanska författaren Laurie Halse Anderson med boken "Shout" i händerna. Fotot taget på en bokmässa i Texas år 2019.
Bildtext Den amerikanska författaren Laurie Halse Anderson tilldelas ALMA-priset år 2023.
Bild: Wikimedia Commons/CC BY 4.0/Larry D. Moore

ALMA-priset, eller Astrid Lindgren Memorial Award, delas ut sedan år 2003. Bland de nominerade till priset i år fanns också ett flertal finländska författare och illustratörer.

ALMA-priset, eller Astrid Lindgren Memorial Award som priset heter i sin fulla längd, går i år till den amerikanska författaren Laurie Halse Anderson.

Juryns motivering:

”I sina täta ungdomsromaner ger Laurie Halse Anderson röst åt sökandet efter mening, identitet och sanning, både i samtiden och i historien. Det är en mörkt glimmande realism som levandegör betydelsen av tiden och minnet för den unga människans liv. Smärta och ångest, längtan och kärlek, klass och kön utforskas med stilistisk skärpa och saklig humor. Med varsam intensitet manar Laurie Halse Anderson fram tillstånd, stämningar och känslor och väjer aldrig för det allra svåraste.”

Laurie Halse Anderson debuterade år 1996, och hennes genombrott kom år 1999 med romanen Speak, som också finns översatt till svenska med titeln Säg något – en roman om en flicka som blir stum efter att hon blivit utsatt för en våldtäkt. Berättelsen baserar sig på Laurie Halse Andersons egna erfarenheter. Romanen har översatts till flera språk och också blivit filmatiserad med Kristen Stewart i huvudrollen.

Till 2023 års pris var 251 kandidater från 64 länder nominerade – bland dem Linda Bondestam, Maria Turtschaninoff, Irmelin Sandman Lilius, Jenny Lucander, Sanna Mander, Marika Maijala, Salla Savolainen och Salla Simukka från Finland.

Prissumman är 5 miljoner svenska kronor, det vill säga drygt 446 000 euro.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Det är ett statligt litteraturpris, instiftat år 2002 av den svenska regeringen strax efter att Lindgren avled.

Sedan år 2003 delas priset ut till författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare vars verk eller arbete för barn och unga är av allra högsta konstnärliga värde och präglas av den djupt humanistiska anda som Astrid Lindgren förknippas med.

Priset delas ut till enskilda barnboksförfattare eller illustratörer, men kan även tillfalla organisationer som främjar barn och ungas läsande och rättigheter och verkar i Astrid Lindgrens anda och som värnar demokratiska värderingar. Priset kan också delas ut till muntliga berättare.

Ett helt konstnärskap kan belönas med priset. En eller flera pristagare kan utses, och endast nu levande personer kan motta priset.