Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nina Nyman i Ekenäs prisas för arbetet med #dammenbrister

Porträttbild av Nina Nyman.
Bildtext Nina Nyman prisas för sitt arbete med #dammenbrister. Arkivbild.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Nina Nyman från Ekenäs får utmärkelsen Kvinnobragd 2023 på kvinnodagen den 8 mars.

Det är Zontaklubben Raseborg som ger utmärkelsen åt Nina Nyman. Hon får den för sitt engagemang i #dammenbrister, den finlandssvenska aktionen för att motarbeta sexuella trakasserier.

Nyman får utmärkelsen för det inledande arbetet med #dammenbrister och för att senare arkiverat materialet så att forskare i framtiden kan använda det.

Initiativtagare till #dammenbrister var Nina Nyman tillsammans med Jenna Emtö, Ida Kronholm, Ylva Perera och Vilhelmina Öhman. I flera länder uppstod regionala varianter av #metoo-uppropet. #dammebrister var det första stora uppropet i Finland i slutet av 2017.

Spara eller radera?

Nina Nyman bor i Ekenäs. Hon är politices magister i kvinnovetenskap och för tillfället doktorand inom genusvetenskap vid Åbo Akademi.

I ett pressmeddelande berättar Zontaklubben Raseborg att Nyman jobbade åren 2014–2018 som chefredaktör för den finlandssvenska tidskriften Astra.

Det var under Astras vingar man administrerade #dammenbrister-uppropet. Efter aktionen blev allt material kvar i de fem administratörers privata datorer och de stod inför dilemmat vad göra: spara eller radera.

Känsligt och värdefullt material

Materialet var värdefullt men samtidigt känsligt, skriver Zontaklubben. Det uppstod också frågor om vem som ansvarar för eller har rättigheter till det gemensamt skapade materialet.

Nina Nymans uppgift blev att ta hand om arkiveringen av det och materialet arkiverades i Svenska litteratursällskapets arkiv.

Hon samlade ihop och sammanställde materialet. Det gjorde hon först på sin fritid, men hon blev så intresserad av donationens etiska och politiska dimensioner att det tog över hennes doktorandarbete.

Nymans doktorsavhandling i genusvetenskap kommer att handla om arkivdonationsprocesser för feministiskt aktivistiskt material.

Zontaklubben har tidigare gett utmärkelsen till Anja Karjalainen (2019), Satu Kaksonen (2020), Anna Alm (2021) och Nina Björkman (2022).