Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsholm tar itu med många korta sjukskrivningar

Varhaiskasvatusryhmä Helsingin rautatieasemalla.
Bildtext Antalet sjukskrivningar varierar mellan sektorerna inom Korsholms kommun. Mycket finns det bland annat inom bildningsväsendet. Arkivbild.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Korsholms kommun kämpar med många korta sjukskrivningar. Under fjolåret var det jättemycket, säger koncernsektionens ordförande Anita Sundman (SFP).

Coronan har sin beskärda del och folk har i allmänhet varit infektionskänsliga efter coronaåren säger Sundman, men i övrigt har man inte kunnat ringa in vad som ligger bakom.

– Det är mer än tidigare år. Det har varit ett jobbigt år, säger Anita Sundman.

Det har inte bara varit tufft för de som tvingats sjukskriva sig, utan också för arbetsteamet som behövt lappa som Sundman utrycker det och behövt hitta vikarier.

Antalet sjukskrivningar varierar mellan sektorerna. Mest sjukskrivningar finns det bland de som har ett fysiskt arbete och som möter mycket folk, till exempel inom vården och bildningsväsendet.

Under sitt möte på tisdagskvällen gav koncernsektionen tjänstemännen i uppgift att gå genom sektorerna och försöka hitta lösningar och förslag på förebyggande arbete.

– Förkylningar och influensa kan vi inte förhindra men vad kan vi göra för att jobba förebyggande, är resurseringen i skick och vilket stöd behöver förmännen, säger Sundman.

Under våren eller till sommaren kommer koncernsektionen följa upp arbetet och se hur långt tjänstemännen kommit med utredningen.

Korsholms kommun är på inget sätt unikt i att ha många korta sjukskrivningar bland personalen under det senaste året.

– Vi följer nationella mönster. Nu ska vi se om vi kan bli bättre på något, säger Sundman.

Diskussion om artikeln