Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska regeringens förslag till Natomedlemskap går till riksdagen

Finlands och Sveriges utrikesministrar i samspråk under ett utrikesministermöte i Bryssel
Bildtext Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och hans svenska kollega Tobias Billström har träffats ofta det senaste året, bland annat i Bryssel i vintras.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Sveriges regerings proposition om ett svenskt Natomedlemskap är färdigt och går nu till riksdagen för behandling. För att Sverige ska bli medlem måste fortfarande alla Natomedlemmar godkänna medlemskapet.

Enligt nyhetsbyrån TT förväntas förslaget godkännas av den svenska riksdagen inom mars månad.

Utrikesminister Tobias Billström kallar propositionen för historisk och säger att det är ett viktigt steg för Sverige på vägen mot Natomedlemskap.

Billström menar att ett Natomedlemskap skulle vara den största förändringen i svensk säkerhetspolitik på 200 år.

Billström: Inga kärnvapen eller baser

I den svenska regeringens lagförslag finns inget skrivet om att Nato skulle kunna grunda militärbaser i Sverige. Förslaget öppnar inte heller för att Nato skulle kunna förvara kärnvapen i landet, enligt Tobias Billström.

Målet är ännu att Sverige blir medlem samtidigt som Finland – men det råder osäkerhet kring om det är möjligt.

Finlands Natomedlemskapsproposition är redan godkänd av riksdagen och inväntar nu president Sauli Niinistös godkännande.

Men Natomedlemmarna Ungern och Turkiet har fortfarande inte godkänt Finlands och Sveriges ansökningar. Turkiet kräver att främst Sverige vidtar åtgärder för att kväsa stödet till kurdiska organisationer i Turkiet. Ungern har å sin sida flaggat för att Finlands och Sveriges tidigare kritik mot landets inrikespolitik gör det politiskt besvärligt för ungrarna att godkänna ansökningarna.

Det förekommer ändå spekulationer gällande att Ungern snart kommer godkänna både Finlands och Sveriges medlemskap. En ungersk delegation besökte i dag riksdagen i Sverige och trots att de yttrade kritik mot Sverige var de ändå nöjda med besöket.