Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Uppsökande arbete kan hjälpa unga som riskerar att hamna utanför samhället: ”De behöver någon som tror på dem”

Kvinna i randig tröja sitter vid ett bord.
Bildtext Camilla Sjöskog önskar att de uppsökande ungdomsarbetarna hade mer tid med ungdomarna.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Det uppsökande ungdomsarbetet vid After Eight i Jakobstad når 350 ungdomar varje år. Uppsökaren Camilla Sjöskog säger att unga som har hamnat på fel spår kan ha det svårt, särskilt på små orter.

I ett rött hus intill Musikcafé After Eight i Jakobstad finns den uppsökande ungdomsverksamheten. Här jobbar fyra ungdomsarbetare med att hjälpa ungdomar som behöver stöd av något slag. Det kan till exempel handla om att de vill ha hjälp med att hitta arbete eller studieplats, eller med att reda upp sin ekonomi.

Uppsökaren Camilla Sjöskog berättar att ungdomarna står inför många stora val i livet. Det här kan föra med sig en hel del press.

– Det kanske finns en uppfattning att man genast ska ha sitt drömjobb och en hög lön. Det gör också att det blir en stor stress och påverkan på vilka val man gör, säger Sjöskog.

Sociala medier kan också ge en förvrängd bild av hur livet borde se ut. Känner man inte igen sin egen vardag i den bilden kan det också medföra stress.

– Största delen av ungdomarna klarar av det här och hittar vilken väg de ska gå, men det finns också de som behöver lite extra stöd och handledning.

Dörr med texten "uppsökande, etsivä".
Bildtext I hela Finland når det uppsökande ungdomsarbetet 20 000 ungdomar varje år.
Bild: Jakob Lillas / Yle

De flesta tar kontakt själva

De fyra uppsökande ungdomsarbetarna på After Eight träffar cirka 350 ungdomar varje år. Verksamheten riktar sig till ungdomar mellan 15 och 28 år i Jakobstad, Kronoby, Larsmo, Nykarleby och Pedersöre.

Den största delen av ungdomarna i After Eights verksamhet tar själva kontakt med uppsökarna. I de övriga fallen är det till exempel skolor eller anhöriga som tar kontakt.

I hela landet omfattas över 20 000 personer av det uppsökande ungdomsarbetet. Det finns närmare 600 uppsökande ungdomsarbetare. Arbetet styrs av ungdomslagen.

Verksamheten är avgiftsfri för deltagarna och är baserad på frivillighet.

Svårt att ta avstånd

Camilla Sjöskog berättar att ungdomar som har hamnat i fel kretsar inte har det lätt, särskilt inte på små orter.

– Det kan vara svårt att ta avstånd från de sammanhang man har kommit in i.

Hon säger att förtroendet till uppsökarna är något som byggs upp över tid. Vissa ungdomar träffar uppsökarna några enstaka gånger, andra i flera år.

– Det jag ser med de unga är att de behöver någon som tror på dem. Någon som lyssnar och som tror att de kan lyckas fastän de själva inte känner att de har de rätta verktygen för att klara sig i livet.

Kvinna i randig tröja sitter vid ett bord.
Bildtext Uppsökande ungdomsarbete är billigare än att låta ungdomar hamna utanför samhället, säger Camilla Sjöskog.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Sjöskog önskar att de hade mer tid med ungdomarna. 350 ungdomar fördelat på fyra uppsökare ger närmare 90 ungdomar per person och år.

Mer resurser innebär förstås kostnader. På sikt tror Sjöskog ändå att det kan bli billigare att satsa på uppsökande ungdomsarbete jämfört med vad det kostar när unga hamnar utanför samhället.

– Enligt en uträkning jag såg har vi förtjänat in vår lön om vi får fem ungdomar på rätt spår. Då kan man ju tänka sig hur billigt det här arbetet är och hur stor inverkan det har för ungdomar som annars skulle bli väldigt dyra för samhället.

Diskussion om artikeln