Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ungersk Natodelegation i Finland i dag

Uppdaterad 08.03.2023 05:36.
En ungersk delegation besökte Stockholm på grund av Sveriges Natoansökan.
Bildtext Vicetalmannen Csaba Hende är omringad av journalister under gårdagens besök i Sverige.
Bild: Lehtikuva

En delegation från det ungerska parlamentet besöker riksdagen i dag. Delegationen leds av det ungerska parlamentets vicetalman Csaba Hende.

Till den hör också utrikesutskottets ordförande Zsolt Nemeth och Europaparlamentarikerna Enikö Györi och Ernö Schaller-Baross.

I riksdagen träffar de bland annat talman Matti Vanhanen (C) och representanter för riksdagsgrupperna och olika utskott.

Ungerns parlament behandlar som bäst Finlands Natomedlemskap. Behandlingen har ändå flyttats fram ett flertal gånger sedan i höstas.

Annastiina Kallius, doktorand vid Helsingfors universitet, kallade i en intervju för Svenska Yle förra veckan debatten i parlamentet för en politisk teater.

– Där kan dyka upp vilka anklagelser som helst mot Finland, men man måste förstå att diskussionen är en del av landets inrikespolitik, sa Kallius.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán står med fingret i vädret och talar i Ungerns parlament.

Ungerns parlament debatterar Finlands Natoansökan: “En politisk teater”

”Där kan dyka upp vilka anklagelser som helst mot Finland”.

Vanhanen sa förra veckan till nyhetsbyrån STT att han väntar sig frågor bland annat om Finlands försvar.

– Jag är förberedd på att på onsdagsmorgonen berätta för dem om vår egen ansökan och hur vi har upplevt vår säkerhet, hur vi har lagt upp vårt försvar. De borde ha basuppgifterna, men vi går igenom dem en gång till.

Besökte Sverige i går

Ungern och Turkiet är de enda Natoländerna som inte har ratificerat Finlands och Sveriges Natomedlemskap.

Delegationen besökte Sverige i går, och sade sig vara nöjd med sitt möte med den svenska riksdagens talman Andreas Norlén.

Csaba Hende sa efter mötet att den ungerska regeringen, presidenten, premiärministern och de flesta av de ungerska parlamentarikerna klart stödjer ett svenskt Natomedlemskap, enligt TT.

Han antydde ändå att svenska politiker, regeringsföreträdare och ledamöter i EU-parlamentet baserar fakta på osanningar om Ungerns rättsstatsprinciper, och sa att Sveriges och Ungerns bilaterala relationer måste stärkas.

Enligt Hende är debatten om Finlands och Sveriges Natomedlemskap i full gång i det ungerska parlamentet, och den kan vara över redan inom några veckor.

På torsdag återupptas också trepartssamtalen mellan Finland, Sverige och Turkiet i Bryssel. Samtalen har varit på paus sedan koranbränningen i Stockholm i januari.

Källor: STT, TT