Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amsterdam planerar stort erotikcentrum – läkemedelsmyndigheten EMA reser ragg

Amsterdams sexstråk De Wallen i kvällsljus.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA bekymras av planerna på ett väldigt erotikcentrum alldeles intill dess högkvarter i Amsterdam. Myndigheten befarar att centret ska medföra obehag, narkotikahandel, fylleri och störande beteende.

Erotikcentret i flera våningar skulle åtminstone delvis ersätta Amsterdams kända Red Light District. Projektet har förordats av i synnerhet Amsterdam borgmästare Femke Halsema.

Gigantisk bordell

I praktiken handlar det dock om en gigantisk bordell, med ett hundratal anställda. Planerna har stött på starkt lokalt motstånd.

Nu har EMA anslutit sig till kritikerna. Två av de tre tänkbara platserna för erotikcentret finns alldeles intill myndighetens högkvarter, där omkring 900 personer arbetar. EMA menar att problemen från prostitutionsstråken i Amsterdams centrum bara skulle förflyttas till en ny plats.

”Att placera erotikcentret i närheten av EMA:s byggnad skulle sannolikt medföra samma negativa inverkningar för det kringliggande området”, sa EMA i ett uttalande på tisdag.

Myndigheten kommer nu att vända sig till EU-kommissionen, för att få frågan behandlad på högsta politiska och diplomatiska nivå.

”Ett erotikcentrum med lite klass och särprägel”

EMA, vars huvuduppgift är att godkänna och övervaka vacciner och läkemedel, fanns tidigare i London. I och med brexit flyttades myndigheten 2019 till området Zuidas i södra Amsterdam.

Just områdets säkerhet var ett viktigt skäl för att valet föll på den nederländska huvudstaden, påminner EMA.

Amsterdams ledning har länge grubblat över vad man ska göra med aktiviteterna i sina kända glädjekvarter. Även om de lockar besökare och genererar intäkter, medför de också brottslighet och oroligheter. I februari meddelade stadens ledning om förbud mot cannabisrökning i distriktet.

Prostitutionen ska omlokaliseras

Redan 2021 beslöt staden att omlokalisera prostitutionen till ett helt nybyggt centrum. Arkitekter har vidtalats för att skapa ett byggnadskomplex med utrymmen för sextjänster, plus barer och annan verksamhet.

Borgmästare Halsema säger att hon vill förbättra sexarbetarnas situation.

”Jag önskar det ska gå att skapa ett erotikcentrum med lite klass och särprägel, ett ställe där inte bara småbrottslingar och de mest utsatta kvinnorna samlas”, sa Halsema i november 2022 till brittiska Observer.

Men hon medgav att många invånare säkert inte vill ha centret i sitt grannskap.