Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ännu finns ingen gängkriminalitet i Österbotten: ”Vi måste vara skärpta varje dag”

Polis i uniform.
Bildtext I dag finns inget som kan klassificeras som gängbrottslighet i Österbotten, säger kriminalöverkommissarie Thomas Skur.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Kriminalöverkommissarie Thomas Skur säger att polisen ständigt arbetar för att förebygga den utveckling som finns i Sverige och Helsingforsregionen. En nyckel i sammanhanget är tidigt ingripande.

Det senaste året har diskussionen om gängkriminalitet tagit fart i Finland. Särskilt i Helsingforsregionen har gängvåldet blivit vanligare. Många av gärningsmännen är unga.

Enligt kriminalöverkommissarie Thomas Skur på Österbottens polisinrättning finns i dagsläget inget som kan klassificeras som gängkriminalitet i Österbotten. Han påpekar dock att det saknas en exakt definition på vad gängkriminalitet egentligen är.

– Själv anser jag att ett gäng är en organiserad grupp som tillsammans utför brott, inte en sammanslutning som träffas på stan och tillsammans gör ett enskilt brott.

En som är mycket bekant med fenomenet är kriminalöverinspektör Markku Heinikari från Helsingforspolisen. Han beskriver ett gatugäng som en grupp personer som har ett eget namn och en stark identitet. Personerna utför brott enskilt och tillsammans och identifierar sig starkt med specifika stadsdelar.

I dag räknar polisen med att det finns ett tiotal gatugäng med sammanlagt 200 medlemmar i Helsingfors. Också i Åbo har polisen bekräftat ett gatugäng.

Hus med graffitti på.

Polisen: Minderåriga misshandlar och blir misshandlade allt oftare

Misshandelsfallen har ökat från 150 till 342 i Österbotten.

Tidigt ingripande viktigt

I december lämnade oppositionspartierna in en interpellation där man krävde att regeringen skärper invandringspolitiken för att stoppa gängkriminaliteten. I bakgrunden finns – bland annat – en oro för att Finland ska se samma utveckling som man har haft i Sverige.

Skur berättar att man ständigt arbetar för att inte samma fenomen ska uppstå i Österbotten.

– Vi måste vara skärpta varje dag så att vi inte får den utveckling som finns i till exempel Sverige och Helsingforsregionen.

Två poliser i uniform.
Bildtext Österbottens polisinrättning hade landets bästa uppklarningsprocent i fjol. På bilden ses Thomas Skur och kommunikationschef Mikael Appel.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Markku Heinikari på Helsingforspolisen säger att det är viktigt att polisen lyckas utreda brotten för att bryta den onda cirkeln och förebygga kommande brott. I det avseendet ligger Österbottens polisinrättning bra till. I fjol hade man landets bästa uppklarningsprocent på 56,2.

Enligt Skur är tidigt ingripande en nyckel när det gäller att förebygga utvecklingen. Metoderna som används beror på vilka personer som riskerar att hamna i gängkriminalitet.

– Är det unga förövare kanske man kan använda mer ankarpolisverksamhet där myndigheterna arbetar tillsammans för att få unga på rätt spår, säger Skur.