Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Åsa von Schoultz säger att de östnyländska rösterna riskerar att splittras: ”Det blir en gafflande strid inom SFP”

Professor i allmän statslära Åsa von Schoultz i vinterrock barhuvad på statsvetenskapliga fakultetens gård med ljusa byggnader och träd i bakgrunden.
Bildtext Åsa von Schoultz har analyserat riksdagsvalskandidaternas möjligheter i valet.
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Heikki Vestman (Saml) har goda chanser att bli återinvald, men risken att Östnyland blir utan finlandssvensk riksdagsledamot är stor om SFPs röster splittras eller går till Västnyland.

Det ordnas riksdagsval i Finland söndagen den 2 april. Professor Åsa von Schoultz är en uppskattad och ofta anlitad expert i frågor om politiska val. Därför bad vi henne ge sin syn på några östnyländska aspekter inför valet.

– Östnyland har en ganska svår position på det sättet att man inte har varit väldigt framgångsrika med att få lokala invalda riksdagsledamöter, åtminstone inte 2019. Det är ganska anmärkningsvärt, inte minst att Borgå inte har någon representant i riksdagen med tanke på stadens storlek.

Det säger von Schoultz som är professor i allmän statslära vid Helsingfors universitet.

Just nu har Östnyland bara en riksdagsledamot. Det är Heikki Vestman (Saml) från Sibbo. Han ställer upp i år igen för sitt parti.

von Schoultz framhåller att det lokala är viktigt för finländska väljare och att en stor del av väljarna brukar lägga sin röst på en kandidat som kommer från samma hemkommun.

Den geografiska spridningen i riksdagen brukar samtidigt vara väldigt god. I riksdagsvalet 2011 valdes de 200 riksdagsledamöterna in från 113 olika kommuner.

professor Åsa von Schoultz
Bildtext Åsa von Schoultz vet att östnylänningen helst röstar på en lokal kandidat. Arkivbild.
Bild: Bengt Östling/Yle

– Borgås och hela Östnylands situation är lite besvärlig och lite paradoxal.

Åsa von Schoultz pekar ut flera anledningar. Den första är att Nyland som valkrets är jättestor och geografiskt splittrad. Det betyder många mandat och stora väljargrupper på olika håll.

– Det gör att de invalda från olika partier brukar komma från ganska stora kommuner. Borgå är i och för sig en ganska stor stad men har svårt att mäta sig mot till exempel Esbo och Vanda.

Dessutom är partistödet i Borgå rätt splittrat och det leder till att rösterna fördelas på många kandidater från flera olika partier.

Benhård konkurrens bland kandidater

Svenska folkpartiets Mikaela Nylander (SFP) är en stark profil i detta sammanhang. Nylander var nyländsk riksdagsledamot mellan 2003–2019 och gruppordförande för Svenska folkpartiets riksdagsgrupp 2011–2015.

Nylander blev inte återinvald 2019, men ställer nu upp igen.

– Hon har absolut inte dåliga chanser, men konkurrensen är benhård på SFP:s lista som hon ställer upp för. I dagsläget har man tre nyländska mandat i riksdagen och hoppas igen på det fjärde som man tappade senast.

von Schoultz tror inte att det är omöjligt med tanke på att Nyland har fått ett tilläggsmandat, men samtidigt är det många partier som är ute efter det extra mandatet.

– Det är långt ifrån säkert att det är SFP som lyckas, så vi kan räkna med tre säkra platser på SFP:s lista i Nyland. Här finns det jättehård konkurrens från framförallt västnyländskt håll.

Det finns sittande riksdagsledamöter som går till omval, bland annat Thomas Blomqvist och Anders Adlercreutz, och en stark utmanare i Henrik Wickström.

von Schoultz tror att konkurrenssituationen kan gynna Nylander eller en annan stark östnyländsk kandidat om rösterna splittras mellan de västnyländska kandidaterna.

Vad tror du om SFP:s interna konkurrens i Östnyland?

– Den är ganska tuff med Mikaela Nylander som en stark kandidat med mycket erfarenhet och synlighet. Vi har Otto Andersson från Lovisa som gjorde ett bra välfärdsområdesval. Han har också varit synlig på många sätt.

Förutom Nylander och Andersson lyfter von Schoultz upp Elin Blomqvist-Valtonen med en stark plattform i Borgå, och dessa tre kan splittra rösterna och leda till att ingen blir invald.

– Det blir jättespännande att följa med.

Mikaela Nylander och Heikki Vestman
Bildtext Mikaela Nylander och Heikki Vestman är starka kort i den östnyländska packen. Arkivbild.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén, Heikki Vestman

Vestman enda östnylänningen i riksdagen

Heikki Vestman (Saml) från Sibbo hör till de östnylänningar som gjort karriär inom politiken under 2000-talet och lyckades bli invald i riksdagen 2019. Han är den enda östnyländska riksdagsledamoten och ställer igen upp för sitt parti.

– Samlingspartiet är ett mycket spännande och starkt parti i Nyland. Man har nio mandat för tillfället i riksdagen och ser ut att göra ett bra val också i år.

von Schoultz poängterar att Heikki Vestman vann sitt mandat med god marginal, 7 429 röster, vilket gav honom en femte plats av de nio invalda.

– I det här valet faller det bort några kandidater. Bara sex av de samlingspartistiska riksdagsledamöterna ställer upp för omval och vi vet att de sittande ledamöterna har en stark fördel mot utmanare. Så på så sätt ser det bra ut för Vestman, säger Åsa von Schoultz.

von Schoultz betonar att Samlingspartiet samtidigt har en stark lista i Nyland som kan ge jämna utfall och därmed göra utgången oförutsägbar.

– Man har till exempel förlorat sin stora röstmagnet Elina Valtonen som den här gången ställer upp i Helsingfors valkrets och inte i Nyland. Hon vann väldigt mycket röster senast, säger von Schoultz.

SDP:s Anette Karlsson profilerar sig på finska

Vad gäller Socialdemokraterna i Östnyland har partiet en stark kandidat i Anette Karlsson. I det här valet väljer hon ändå att profilera sig starkt på finska.

– Det finns bara rum för en finlandssvensk socialdemokrat i Nyland, och det mandatet har Johan Kvarnström från Raseborg just nu. Det är därför jag tror att Karlsson vill nå väljare som pratar finska, säger von Schoultz.

Populistiska partier behöver starka profiler

I gallupar verkar Sannfinländarna gå framåt nationellt, men partiet har varken ett starkt fotfäste i Östnyland eller en stark östnyländsk profil som kandiderar i riksdagsvalet.

– Det är ingen bra sak. Vi vet att väljarna gärna röstar på en lokal kandidat. Om det inte finns en som representerar ens favoritparti kan det leda till att man låter bli att rösta helt och hållet, man röstar på ett annat parti med en stark lokal kandidat eller söker en kandidat från en annan ort.

von Schoultz menar att det här försätter väljaren i en svår situation, och det är inte det bästa ur Sannfinländarnas synvinkel om man vill ha östnyländska röster.

Förutom valreklam för lokala kandidater har partiet också satt upp partiordförande och riksdagsledamot Riikka Purras valreklam.

– Då tänker de att partiledaren kan mobilisera och locka väljarna till valurnorna och hoppas på att väljarna struntar i en lokal kandidat.

EN man står vid ett podium och talar inför publik.
Bildtext Hjallis Harkimo ställer också upp igen för sitt parti.
Bild: Sofia Kajander

Ur en östnyländsk synvinkel är Rörelse Nu ett intressant parti eftersom grundaren Harri ”Hjallis” Harkimo blev invald i riksdagsvalet 2019. Han ställde tidigare upp för Samlingspartiet.

Rörelse Nu har starkare stöd i regionen än på flera andra håll i landet i och med att Harkimo har en särskild koppling till Sibbo.

– Det är inte något som inte betonas i det offentliga, men vi vet att Rörelse Nu gjorde ett ganska bra val senast i Sibbo.

von Schoultz tror att partiet kan lyckas även i detta val och att Harkimo är ett starkt namn och syns som representant för partiet.

– De går okej i opinionsmätningarna så det är inte otänkbart att de lyckas få in en representant även den här gången.

Åsa von Schoultz ska själv följa med valet med spänning. För att sammanfatta så tror hon att Heikki Vestman har goda chanser att bli återinvald, men att kampen inom SFP blir en rysare.

– Det blir en gafflande strid inom SFP och här tror jag framförallt att Mikaela Nylander har möjlighet att ta ett mandat, men det blir spännande att följa med.