Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Landslaget i futsal jagar avancemangsplats i VM-kvalet – hemmaseger krävs över Danmark

Uppdaterad 08.03.2023 18:20.

Finlands landslag i futsal spelar i kväll en avgörande VM-kvalmatch mot Danmark. Med en klar seger är det mycket sannolikt att Finland når följande skede i VM-kvalet.

Finlands situation i grupp 8 är sådan att en vinst över Danmark sannolikt räcker till en andraplats i VM-kvalet. Rumänien, som slog Danmark med 5-3 i söndags på bortaplan, har gjort sitt och har redan säkrat sin direkta fortsättningsplats i gruppen med tio poäng.

Inför sista matchen har Finland samlat ihop fyra poäng och behöver ytterligare tre poäng från matchen mot Danmark. I november förra året slog Finland gruppjumbon Danmark med 6–0.

Enligt spelaren Lassi Lintula har Finland spelat bättre än vad resultaten blivit i de tre tidigare kvalmatcherna. Rumänien slog Finland med 2–1 på bortaplan i VM-kvalet och spelade oavgjort 0–0 hemma.

– Vi har spelat bra, men det har varit svårt att göra mål i matcherna i Rumänien. Vi har kommit till ganska bra lägen, men sedan har det sista inte lyckats.

Ny tränare efter många år med Mico Martic

Det finska landslaget i futsal har sedan i våras en ny tränargrupp, med Sergio Gargelli som ansvarig chefstränare. Hans kontrakt som sträcker sig till sommaren 2025.

Gargelli hoppade i stora stövlar, och efterträder Mico Martic som tränade Finland i nio år. Kroatens era kulminerade i EM i Holland, som spelades i början av 2022. Där tog Finland sig från gruppspelet till nästa omgång och förlorade knappt med 2–3 mot den blivande mästare Portugal i kvartsfinalen.

– Grundkonceptet har förblivit detsamma, det vill säga vi försöker förlita oss på bra press och specialsituationer. Vi har försökt göra bollspelet djärvare så att vi kan styra spelet mer än tidigare, säger Lintula.

– Åtminstone i förra matchen mot Rumänien lyckades vi hålla bollen bra även om Rumänien kanske nöjde sig med oavgjort vilket påverkade deras spel. Ett större test för oss kommer bara i tuffare matcher, fortsätter Lintula.

Suomen futsalmaajoukkue Continental Futsal Championship 2022 -turnauksessa.
Bildtext Finland har föryngrat sin trupp.
Bild: Essi Salonen / Palloliitto

Ett publikrekord på gång i Vanda

Den avgörande kvalmatchen mot Danmark har väckt stort publikintresse. Arenan i Vanda (kapaciteten cirka 3 500 åskådare) kommer sannolikt att vara slutsåld på onsdag, vilket kan innebära ett inhemskt publikrekord för futsal.

– Det är häftigt att se att arenan fylls. Det är magiskt, speciellt i Vanda där läktarna är på alla sidor av planen och de kommer väldigt nära sidlinjen. Det är kul att se att landslaget blir mer och mer intressant i Finland, säger Lintula.

Finland har föryngrat sin trupp under det senaste året och i de två senaste VM-kvalmatcherna har Lassi Lintula varit i öppningen. Lintula, som gjort mål på löpande band i den inhemska serien, har hittills ändå bara gjort tre mål i landslagströjan.

– Kanske är det samma problem som vi hade mot Rumänien. Jag kan komma till bra lägen, men den där sista touchen och att verkligen vilja göra det där målet har ännu saknats, kommenterar Lintula.

Ifall Finland avancerar till nästa skede av VM-kvalet (Elite Round) väntar sex nya matcher för Finland mot tre nya motståndare. Gruppvinnarna i Elite Round tar en säker slutspelsplats i VM 2024. Också de bästa grupptvåorna i Elite Round möjlighet att nå VM-slutspelet via playoff.

Yle sänder VM-kvalmatchen Finland–Danmark i TV2 klockan 18.00

Artikeln är en översatt och bearbetad version av Yles Urheilus artikel ”Futsalmiesten isojen panosten MM-karsintaotteluun tulossa yleisöennätys – ”Siistiä on nähdä, että mökki on täynnä”, skriven av Timo Uusitalo.

Diskussion om artikeln