Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Världens första 3D-printade rymdraket redo att avfyras i USA

Världens första 3D-printade rymdraket ska avfyras i dag - Spela upp på Arenan

Terran 1-raketen väntas bli uppskjuten från Cape Canaveral, Florida på onsdagskvällen finsk tid. Det Kalifornienbaserade företaget Relativity Space står bakom raketen.

Raketen kallas för ”GLHF – Good Luck, Have Fun” det vill säga ”lycka till och ha det kul” på svenska. Den är 33,5 meter hög och 2,28 meter bred och beskrivs som det största 3D-printade föremålet som ska försöka ta sig till jordens lägre omloppsbana.

– Vi har möjligheten att visa ett helt nytt sätt för hur man kan tillverka stora flygande rymdsystem som har potential att göra rymdresor billigare, enklare och mer tillförlitliga, säger Josh Brost vid Relativity Space till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt bolaget är raketen nu till 85 procent 3D-printad. I framtiden vill bolaget ändå kunna skapa raketer som är till 95 procent 3D-printade.

Relativity Space uppger att raketen producerats på 60 dagar och med 100 gånger färre delar än vad som behövs för en raket som tillverkas med nuvarande mer traditionella produktionsmetoder. Vanligen behövs omkring 100 000 delar för att bygga en raket.

Källa: Reuters