Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sannfinländarna vill växa i Egentliga Finland – partiets popularitet klart högre än inför valet 2019

Valtält i Ingå.
Bildtext Sannfinländarna satsar mycket på traditionellt valarbete och kommer att synas på olika håll i landskapet och landet. Det är enligt partiet viktigt att träffa de vanliga väljarna och lyssna på dem.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Sannfinländarna är nöjda ifall de får in fyra riksdagsledamöter från Egentliga Finland, men siktet är inställt på fem eftersom läget är klart bättre än inför riksdagsvalet 2019.

– I senaste riksdagsvalet var Sannfinländarna inne i en svacka men nu är vi med i tätstriden och har chans att bli landets största parti, säger Jyrki Åland som är kretsordförande för Sannfinländarna i Egentliga Finland. Det leder automatiskt till att vi har klart bättre läge än för fyra år sedan.

Enligt Åland har Samlingspartiet, som är Sannfinländarnas största konkurrent i valkretsen, också meddelat att de strävar efter fem platser i regionen.

– Men det återstår att se hur resultatet ser ut efter valet och vi har för avsikt att vara det största partiet i valkretsen och jag tror att vi har en bra chans till det, säger Åland.

Jyrki Åland, en man med skäggstubb och anilinröd skjorta.
Bildtext Kretsordförande Jyrki Åland tror att Sannfinländarna har chans att bli det största partiet i Egentliga Finland.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Åland anser dessutom att SDP har en stark profil i regionen och hör till de partier som Sannfinländarna också konkurrerar med.

– Men jag ser att vi har ett så namnstarkt startfält att vi intresserar på bred front och som det nu sett ut i nationella partimätningar har Sannfinländarna flyt, säger Åland. Vi gör vår egen politik och för fram egna frågor både regionalt och nationellt.

Sannfinländarna går till riksdagsval med devisen att de vill rädda Finland

Det Sannfinländska valmottot är att en röst på partiet är en röst för att rädda Finland. Enligt Åland handlar det i Egentliga Finland exempelvis om satsningar på viktiga infrastrukturella projekt.

– Entimmeståget samt andra järnvägsprojekt är viktiga för regionens livskraft men också landsvägarnas roll kan inte betonas tillräckligt, säger Åland. Hamnarna i både Åbo och Nådendal behöver riksväg 8 och 9 för att kunna få ut all frakt effektivt och därför måste landsvägarnas underhåll fungera bra.

VR tåg vid perrongen.
Bildtext Enligt Sannfinländarna i Egentliga Finland är järnvägsprojekten livsviktiga för regionens livskraft.
Bild: Eemeli Aarnio/Yle

Men Åland vill också lyfta fram utbildningssatsningarna som står Sannfinländarna nära om hjärtat. Det måste också i framtiden finnas starka utbildare i Egentliga Finland.

– Utan starka universitet och satsningar på utbildningen kan vi inte öka vår konkurrenskraft och säkra att vi har den utbildade personal som krävs för att få Finland på fötter, säger Åland.

Starkt valarbete ska föra partiet i mål

Med knappt en månad kvar till valet så betonas vikten av traditionellt valarbete. Enligt Åland är det nu som mycket avgörs och därför kommer de 17 kandidater Sannfinländarna ställer upp i valet med att synas på olika håll i landskapet.

Egentliga Finlands valkrets

– Det är viktigt att träffa våra väljare och vi kommer att röra oss från Loimaa i norr till skärgården i söder och diskutera ärenden som helt vanliga medborgare väljer att lyfta fram, säger Åland. Genom att lyssna och lova en förändring känner jag att vi kommer att kunna vinna i vår valkrets.

Aluevaaliteltat Lahden torilla 5.1.2021
Bildtext Arkivbild. Inför riksdagavalets slutspurt litar Sannfinländarna på att traditionellt valarbete ska ta dem i mål och ge det resultat man hoppas på.
Bild: Rami Moilanen / Yle

Enligt Åland befinner sig till exempel medelklassen i en stor kris och den stigande inflationen slår hårt mot den vanliga finländarens plånbok.

– Vårt valprogram utlovar en förändring och genom att lägga rösten på Sannfinländarna kan vi skapa bättre förutsättningar för finländarna att klara den kris landet befinner sig i, säger Åland.

Diskussion om artikeln