Våldsamma demonstrationer i Georgien – anklagar regeringen för att gå i rysk riktning

Läget i Georgien eskalerar. I huvudstaden Tbilisi drabbar demonstranter och polis samman i samband med protester mot kontroversiella lagar som underminerar bland annat pressfriheten.
Över 60 demonstranter har gripits och tiotals poliser har skadats efter våldsamma sammandrabbningar i Tbilisi.
Protesterna är riktade mot regeringens planer på att införa kontroversiella lagar gällande så kallade utländska agenter. Lagen begränsar pressfriheten och undertrycker individers frihet.
Enligt förslaget skulle icke-statliga organisationer (NGO) och oberoende medier som får mer än 20 procent av sin finansiering från utlandet tvingas definiera sig som utländska agenter.
Lagen skulle slå ner på Georgiens civilsamhälle och riktas mot oberoende medier. Oppositionen beskriver det som en ”lag i rysk stil” riktad mot regimkritiker. Lagen sägs påminna om den lag från 2012 i Ryssland som har använts för att slå ner på oliktänkande.
Ryssland ses som en fiende av många georgier, efter att Ryssland stödde separatister i de georgiska utbrytarregionerna Abchazien och Sydossetien på 1990-talet.
Lagen är rysk som vi alla vet ... Vi vill inte vara en del av ex-Sovjetunionen, vi vill vara en del av Europeiska unionen, vi vill vara västvänliga
En demonstrant som nyhetsbyrån Reuters pratat med
Georgiens premiärminister Giorgi Garibashvili hävdar å sin sida att de föreslagna bestämmelserna om utländska agenter följer europeisk och global standard.
Hårda sammandrabbningar – nya demonstrationer utlovas
Demonstrationerna bröt ut sent på tisdagen efter den första behandlingen av lagförslaget. På onsdag drabbade poliser samman med demonstranter som kastade bensinbomber och stenar.
Folkmassan samlades utanför parlamentet och fällde metallbarriärer som var avsedda att hålla allmänheten borta från byggnaden.
Polisen använde tårgas, vattenkanoner och pepparsprej för att skingra folkmassorna utanför parlamentsbyggnaden. Enligt nyhetsbyrån Reuters rörde sig poliser med kravallsköldar längs den stora genomfartsvägen Rustaveli i stadens centrum och grep människor.
Inrikesministeriet säger i ett uttalande att människor på båda sidor har skadats i protesterna som beskrivs som extremt våldsamma.
Oavsett hur många gånger de skingrar oss, oavsett hur mycket tårgas de använder, kommer vi att samlas om och om igen, och vi blir bara fler och fler
Nika Melia, ordförande för den fängslade ex-presidenten Mikheil Saakashvilis parti.
Georgiens president Salome Zourabichvili har uttryckt sitt stöd för demonstranterna och har lovat att lägga in sitt veto.
– Ni representerar ett fritt Georgien, ett Georgien som ser sin framtid i väst, sa hon i ett uttalande som spelats in i USA där hon är på officiellt besök.
USA:s ambassad i Tbilisi kallade dagen en mörk dag för Georgiens demokrati.
”Utländska agenter” jagas via ny lag
Den 7 mars antog Georgiens parlament i första behandlingen ett lagförslag om att upprätta ett register för ”utländska agenter”. Lagförslaget ”Om insyn i utländskt inflytande”, stöddes av 76 ledamöter medan 13 motsatte sig
Enligt lagförslaget ska alla icke-kommersiella juridiska enheter och medier som får mer än 20 procent av sin finansiering från utlandet registrera sig som ”utländska agenter”.
En andra version av lagförslaget ska enligt planerna gå till omröstning den 9 mars. Enligt den versionen, med titeln ”Om registrering av utländska agenter”, kan alla individer eller juridiska personer som får någon finansiering från utlandet kallas ”agenter för utländskt inflytande”.
Källa: Meduza
Den nya lagen försvårar Georgiens väg mot EU
Under de senaste åren har georgiska myndigheter mött tilltagande internationell kritik mot den försämrade demokratin. Det aktuella lagförslaget fördöms kraftfullt av omvärlden.
Georgien ansökte om EU-medlemskap tillsammans med Ukraina och Moldavien några dagar efter att Ryssland invaderat Ukraina i februari i fjol. I juni beviljades Ukraina och Moldavien formell kandidatstatus, medan Georgien ansågs behöva genomföra ett antal reformer först.
Planer på att gå med i Nato och EU är inskrivna i Georgiens konstitution och stöds av minst 80 procent av befolkningen, enligt opinionsundersökningar.
De nya skärpta lagarna, som representerar ett auktoritärt styre, kommer sannolikt skada Georgiens strävan att bli medlem i EU. EU:s utrikespolitiska chef Josep Borrell har konstaterat att lagförslaget innebär en mycket dålig utveckling för landet och att det allvarligt kan påverka dess relationer med EU.
Georgiens tidigare ledare Michail Saakashvili sitter fängslad. Hans hälsa har drastiskt försämrats, och det sätt han har behandlats på har väckt internationellt fördömande.
I slutet av februari utfärdade EU:s medlemsländer en formell diplomatisk varning till Georgiens ledare angående myndigheternas sätt att förhålla sig till Saakasjvilis hälsotillstånd.
Dragkamp mellan Ryssland och väst
Sovjetunionen föll samman 1991 och Georgien blev självständigt.
Georgien invaderades av Ryssland 2008 efter att ryska styrkor ockuperat de två utbrytarregionerna Sydossetien och Abchazien (cirka 20 procent av det georgiska territoriet).
Georgien har visat en strävan att ansluta sig till Nato och EU.
Det nuvarande regeringspartiet anklagas för att försöka föra Georgien under ryskt inflytande.
Källor: Reuters, AFP, BBC, Meduza