Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare föreslår miljölag: ”Det handlar om planetens bärkraft”

Ingången till festsalen i Jyväskylä universitets huvudbyggnad.
Bildtext Publikationen där miljölagen föreslås presenterades under en tillställning vid Jyväskylä universitet i dag.
Bild: Jyrki Iso-Aho, Jari Jetsonen

En grupp forskare säger att en miljölag är nödvändig för Finland. Gruppen betonar att det gäller planetens bärkraft, tryggandet av biodiversiteten och välbefinnandet för allt liv.

Det finns skäl att stifta en miljölag, säger en grupp hållbarhetsforskare bakom en förslagslista som publicerades på onsdagen.

Enligt forskarna borde miljölagen likna klimatlagen som stiftades under den pågående regeringsperioden. Klimatlagen innehåller bland annat Finlands mål om klimatneutralitet.

Miljölagen borde enligt forskarna åtminstone innefatta målen om att hejda minskningen av biologisk mångfald, förstärka företagsansvaret samt stöda hållbara levnadsvanor.

Miljölagen skulle också vara bredare än naturskyddslagen, eftersom den förklarar hur klimatet påverkas av samhället och ekonomin och erbjuder lösningar på hur till exempel företag kunde förbättra sina klimatstrategier.

Individen ska engageras

Också avfallslagen borde förnyas så att den cirkulära ekonomin skulle underlättas. För tillfället finns det legislativa hinder för att till exempel utnyttja material och avfall som uppkommer inom industriproduktionen, menar gruppen.

För att engagera medborgare föreslår gruppen en applikation med vilken människor kunde följa med koldioxidavtrycket på de olika valen de gör. Det skulle göra det lättare för individen att följa med det egna konsumtionsbeteendet.

Gruppen består av 16 forskare från olika branscher, de jobbar vid Jyväskylä universitet, Östra Finlands universitet samt Aalto-universitetet.