Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vindmöllorna på Högsåra har snurrat i femton år: ”Inte irriterar de mig och för min del kan de nog bygga fler om det finns intresse”

Vindmöllor på skärgårdslik horisont.
Bildtext Vindmöllorna på Högsåra syns på långt håll då man närmar sig ön från fastlandet.
Bild: Jesper Alm / Yle

De tre vindmöllorna, Frej, Ilo och Flora har nu snurrat och producerat el sedan 2008 i den åboländska skärgården och än så länge har de inte fått sällskap av mer vindkraft.

Undantagslovet för att bygga vindkraft ute på Högsåra beviljades redan 1999 men på grund av protester och utdragna besvärsprocesser inleddes bygget av de tre vindmöllorna först 2007.

Vi ser dem men inte påverkar de vårt liv nästan alls

Kari Lindborg

Vindkraftsparken inledde fullskalig produktion sommaren 2008 och möllorna har nu producerat el i nästan femton år.

– De första åren hade vi möjlighet att köpa grön Högsåraproducerad el men nu är det inte längre garanterat att elen jag köper kommer just härifrån, säger turismföretagaren Jenny Örnell-Backman.

Glad kvinna i solsken.
Bildtext Jenny Örnell-Backman tänker inte längre på vindmöllorna trots att de nogs hörs nu och då.
Bild: Jesper Alm / Yle

Örnell-Backman minns att det var mycket polemik innan vindkraften nådde ön och många protesterade och var oroliga hurudan inverkan de skulle ha på det lilla byasamhället.

– Innan möllorna kom var stämningen nog ganska infekterad och det bildades olika läger beroende på vilken åsikt man hade, säger Örnell-Backman. Men idag tror jag nog att de flesta har vant sig och lagt märke till att det inte var så farligt.

Turismen rentav ökade de första åren

Vindmöllorna har blivit något av ett landmärke för Högsåra och trots att de bara är drygt 60 meter höga så syns de på långt håll då man närmar sig ön.

Ett av argumenten då de skulle byggas handlade om att de förstör skärgårdslandskapet och hotar turismen men det påståendet kan Örnell-Backman inte skriva under.

Möllor på bakgård.
Bildtext Vindmöllorna syns i landskapet på Högsåra men stör inte nämnvärt de som bor på ön.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Nej för jag skulle vilja påstå att turismen till Högsåra rentav ökade under de första åren då vindmöllorna hade byggts, säger Örnell-Backman. Många ville komma hit och bekanta sig med hur de låter eller ser ut och var allmänt intresserade av dem.

Idag har intresset avtagit eftersom vindkraften blivit vanligare på många olika håll i landet. Men turismströmmarna hittar nog fortfarande till ön.

– Vi som bor här har också vant oss med vindmöllorna och jag brukar säga att vinden inte är konstant och naturen ser också olika ut beroende på årstid, säger Örnell-Backman. Ibland hör vi dem mer och ibland mindre men de stör nog inte utan är mer något som hör till ön nuförtiden.

Vindmöllorna syns från vardagsrumsfönstret

Kari Lindborg har sedan 2000 bott heltid ute på Högsåra och var innan dess sommarboende i tiotals år ute i den åboländska skärgården. Från vardagsrummets fönster ser han idag vindmöllorna som snurrar på oavsett väder och vind.

– Någon kanske skulle säga att vi lever i skuggan av dem och jo vi ser dem men inte påverkar de vårt liv nästan alls, säger Lindborg. Jag är förstås van med vindmöllor redan under den tid jag bodde i Björneborg men här hör man dem knappast alls och endast ibland kan vädret förorsaka lite oljud.

Vindmöllor på bakgård.
Bildtext Från vardagsrumsfönstret kan Kari Lindborg se vindkraftverken men trots det stör de inte hans vardag.
Bild: Jesper Alm / Yle

Lindborg förstår att vindkraften skapar osämja och har förståelse för att någon kan oroa sig för att värdet på mark och fastigheter sänks ifall vindkraft byggs.

– Men inte vet jag om priserna har påverkats negativt och mer stugor byggs det hela tiden så det verkar trots allt inte ha någon större inverkan, säger Lindborg. Då vindkraften byggdes ut i Björneborg var det samma klagovisa som man hade här och på andra ställen men mig har de aldrig stört.

De vindkraftsenheter som snurrar här utanför är förstås ganska små i jämförelse med dem som byggs idag, som kan vara nästan 300 meter höga. Hur skulle sådana passa in här i skärgården?

– Inte skulle de störa mig så för min del får de nog bygga dem, säger Lindborg.

Äldre man i blå kläder i vintrigt landskap.
Bildtext Kari Lindborg är van att ha vindmöllorna nära och kunde bra se fler om det finns intresse att bygga sådana.
Bild: Jesper Alm / Yle

Inga fler vindmöllor på Högsåra

Trots stora planer har vindkraftsprojekten i resten av Kimitoöns kommun runnit ut i sanden. Sedan 2020 har vindkraftsdiskussionen tystnat men nu anser en del politiker att det skulle vara dags att igen aktivera vindkraftsdebatten i kommunen.

– Jag tror att byborna skulle säga att vi här på Högsåra nu har dragit vårt strå till stacken, säger Örnell-Backman. Att tre vindmöllor är tillräckligt så skulle det bli aktuellt med fler så då kanske någonstans ute till havs eller någon annan klack här nära än mitt på Högsåra.

Luminen metsä järven rannalla poutaisena talvipäivänä.
Bildtext De vindkraftverk som snurrat i femton år på Högsåra är klart mindre än de vindkraftverk som byggs idag.
Bild: Jouki Väinämö / Yle

Men samtidigt förstår Örnell-Backman att världsläget har förändrats och att vindkraft är framtidens melodi.

– Jag skulle kanske säga som så att alla ska dra sitt strå till stacken och någonstans måste de nya vindmöllorna placeras, säger Örnell-Backman.

Diskussion om artikeln