Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Grekiska demonstranter kräver premiärministerns avgång – protestvågen började med förödande tågolycka

Uppdaterad 08.03.2023 15:49.
Totalt har över 50 000 människor dragit ut på gatorna. Till en början förlöpte demonstrationerna lugnt. - Spela upp på Arenan

Tiotusentals demonstranter har dragit ut på gatorna bland annat i Aten och Greklands näststörsta stad Thessaloniki i protest mot den usla säkerheten vid de grekiska järnvägarna.

Protesterna inleddes efter tågkatastrofen den 28 februari i Larissa då åtminstone 57 människor omkom. Det var ett passagerartåg som kolliderade med ett godståg som kom emot på samma tågräls.

Bland de omkomna fanns många studerande på väg tillbaka till sin studiestad Thessaloniki efter en ledig helg i Aten.

grekisk tågolycka
Bildtext Här väntar föräldrarna till en 22-åring på besked om sin son.
Bild: Lehtikuva

Krav på regeringens avgång

Enligt grekisk polis deltar 53 000 personer i dagens protester på olika håll i landet. Samtidigt har tjänstemän, läkare, lärare och busschaufförer inlett en dygnslång strejk.

Tågen står fortfarande eftersom anställda på järnvägen har fortsatt sin arbetsnedläggning.

I Aten ropade demonstranterna slagord där man hävdade att tågkraschen inte var en olycka utan ett brott.

Onsdagens demonstration verkar än så länge fredlig. - Spela upp på Arenan

Niki Siouta, en 54-årig ingenjör i Aten, säger så här:

– Jag är här för att hedra minnet av de döda men också för att visa min ilska och min frustration. Regeringen måste avgå, säger han.

En liten grupp demonstranter ska också ha drabbat samman med polisen. Polisen svarade med tårgas mot demonstranternas molotovcoctails och stenar.

Järnvägarna har misskötts i decennier

Säkerheten på de grekiska järnvägarna sägs vara undermålig, vilket är en sak som de grekiska fackförbunden har påtalat länge.

Det hela började med att Greklands statliga järnvägsbolag såldes till ett italienskt tågbolag i samband med EU:s saneringspaket som skulle rädda Greklands ekonomi.

Katastrofen nu – den värsta tågkatastrofen i Greklands historia – har fått medborgarnas ilska mot myndigheterna att flamma upp på nytt. Många vill nu att premiärminister Kyriakis Mitsotakis bär ansvaret för decennier av misskötsel och avgår.

I söndags urartade en fredlig demonstration utanför parlamentsbyggnaden i Aten i kravaller. Demonstranterna kastade molotowcocktails mot polisen som svarade med tårgas och batonger.

Fel att skylla olyckan på en person

En stationsinspektor har häktats misstänkt som skyldig till olyckan. Han ska ha glömt att omdirigera de mötande tågen. Regeringen har dock kritiserats för att lägga skulden på en person, i stället för att se över hela systemet.

Stinsen ska ha varit ensam på stationen då olyckan inträffade, trots att tågtrafiken var livlig.