Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Blivande småbarnspedagoger önskar att framtida arbetsgivare kliver fram

En glad kvinna vid en bibliotekshylla.
Bildtext Maria Aarnio önskar att nyutexaminerade pedagoger får en rättvis inlärning på jobben.
Bild: Rasmus Karlsson

Kommuner och städer söker personal till småbarnspedagogiken till hösten, men vad lockas studerande av när det blir dags att söka jobb?

För tillfället finns många lediga jobb inom småbarnspedagogiken i Österbotten.

Maria Aarnio, som är i slutskedet av studierna för lärare inom småbarnspedagogik och söker fast jobb till hösten, säger att det är lite tudelat med det faktum att många tjänster inom småbarnspedagogiken är lediganslagna.

– För oss är det jättebra att det finns, men samtidigt är det ganska sorgligt att det är så många lediga tjänster, säger hon.

Maria jobbar sedan en tid inom branschen, då hon hoppar in på daghem. Hon säger att yrket på många sätt kan vara jobbigt, men samtidigt väldigt roligt om man tycker om barn. Hon upplever också att yrket kunde vara mer respekterat.

Adam Lahtinen upplever dock att yrket som lärare inom småbarnspedagogik fått lite mer respekt de senaste åren. Adam tycker att man borde ta sig en funderare kring varför det är så många tjänster lediga inom småbarnspedagogiken.

– Det tyder på att något borde förändras inom arbetsmarknaden, säger han.

Åbo Akademi och Helsingfors Universitet är de som utbildar lärare inom småbarnspedagogik på svenska i Finland. Åbo Akademi står för de flesta av utbildningsplatserna, men professor Mia Heikkilä har sagt att man har fler platser är sökande. Adam Lahtinen säger att han upplever att det blivit lite bättre med studerande de senaste åren.

Studieorten kan vara avgörande

Tidigare var utbildningen för lärare inom småbarnspedagogik stationerad i Jakobstad, men 2018 flyttade man till Academill i Vasa. Adam tror att det haft viss effekt på mängden studerande, även om det enligt honom också handlar om en större trend som behöver vändas. Han nämner sig själv som exempel.

– Jag skulle inte själv farit till Jakobstad för att studera, eftersom det till exempel finns så många fler studerande här i Vasa, säger han.

En man som står lutad mot en vägg.
Bildtext Adam Lahtinen hoppas att blivande arbetsgivare kan besöka utbildningen och berätta om vad de kan erbjuda.
Bild: Rasmuss Karlsson

Både Maria och Adam vill hålla sig i Österbotten och främst i Vasanejden när de söker jobb, även om inga dörrar verkar stängas. Adam säger att de framtida arbetsgivarna, alltså främst kommuner och städer, är ganska bra på att marknadsföra sig själva. Han berättar att studerande fått besök från åtminstone Vasa stad och Helsingfors stad. Maria tycker dock att det är något som kunde göras bättre.

– Det är en ganska svår fråga och det kommuniceras att det finns jobb, men jag tycker inte att arbetsgivarna själva är så synliga, säger Maria.

Adam Lahtinen säger att det som lockar honom när han ska söka jobb i framtiden är förutsättningarna att göra sitt arbete så bra som möjligt.

– Men det är en mångfacetterad fråga. Annat som påverkar är antalet vuxna per barn, en bra miljö, utrymmen skapade för ändamålet och sedan förstås övertid och lönen, säger han.

Bättre lön någon annanstans?

Adam tar också upp arbetsmarknaden i Helsingforsregionen och Sverige.

– Det är viktigt för kommunerna i Österbotten att hålla sig attraktiva, för man ska ju komma ihåg att andra marknader lockar. I Sverige kanske de har förutsättningar att erbjuda en bättre lön. Svenskan som modersmål och Åbo Akademis utbildning kan också vara faktorer, säger han.

Maria Aarnio säger att en sak som hon funderat på är hur nyutexaminerade inom branschen tas emot på arbetsmarknaden. Det kan till exempel bli att man slängs in i hetluften lite för snabbt och inte får en bra start på arbetslivet.

Vad är era tips till de som söker personal?

Både Adam och Maria svarar ganska samstämmigt när frågan ställs. De båda tycker att det är viktigt att synas där studerande finns.

– Besök utbildningslinjen! Det går att få till genom studentföreningen eller ämnesansvariga, säger Adam Lahtinen.

– Kom ut till skolor och universitet! Gör er sedda och synliga, säger Maria Aarnio.