Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

De flesta unga väljare tänker rösta: ”Det kan vara svårt att hitta precis rätt kandidat”

Valgallup bland studerande i Vasa. - Spela upp på Arenan

77 procent av de unga väljarna säger att de kommer att rösta i riksdagsvalet den 2 april. De unga anser att det är en medborgerlig plikt att rösta. Många använder valkompasser för att hitta sin kandididat.

Valgallup bland studerande i Vasa - Spela upp på Arenan

Enligt en undersökning av Statens ungdomsråd anser de flesta i åldern 18 till 29 år som tänker rösta att det är en medborgerlig plikt och de anser att man genom att rösta kan påverka samhället.

Enligt undersökningen får de unga information om kandidaterna via sociala medier och valkompasser. Åsikterna om valkompasser varierar bland unga och valkompassernas popularitet växer med ålder och utbildningsnivå.

Porträttfoto av två kvinnor i en cafeteria
Bildtext Wilma Hammarberg och Cecilia Lille studerar vid Novia i Vasa och de har nästan sina kandidater klara inför riksdagsvalet.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Wilma Hammarberg och Cecilia Lille vid Novia i Vasa har båda två kandidater var som de funderar att rösta på.

– Man vill välja rätt parti, men också hitta någon som passar ens egna värderingar inom partiet. Jag tycker att det kan vara svårt att hitta precis rätt kandidat, säger Lille.

– Det kan vara svårt att hitta någon från rätt parti och som har samma frågeställningar som man själv vill ha, säger Hammberg.

Valkompass och sociala medier

För att hitta sina kandidater har de tagit hjälp av en valkompass.

– Jag har följt med vilka som har ploppat upp på sociala medier och läst vilka som har vilka värderingar och vad de vill göra om de blir invalda, säger Hammberg.

Av de unga väljare som deltog i undersökningen svarade 71 procent att de ställer sig mycket eller ganska positiva till att Finland ansöker om medlemskap i Nato. 63 procent anser att följande regering behöver ta till åtgärder för att den globala uppvärmningen ska hållas inom de gränser som bestäms av Parisavtalet.

För Hammarberg och Lille är utbildning och hälsovård viktiga frågor.

– Välfärdsområdet skulle kunna utvecklas mer, säger Lille.

– Utbildning och hälsovård är viktiga frågor och även jämlikhet, säger Hammberg.