Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fel i automatiserad läkemedelsdistribution på apotek – en äldre patient dog

Olika läkemedelspillser sorterade i en plastform med utmärkta dagar.
Bildtext Arkivbild. Patienten fick inte de doser hen skulle ha behövt.
Bild: Jouni Immonen / Yle

I Satakunta skedde ett fel i apotekets läkemedelsdistribution, vilket ledde till att en patient dog. Den avlidna var en äldre person som omfattades av hemvården.

Satakunta välfärdsområde meddelar att dödsfallet inträffade i slutet av februari på grund av ett fel i den automatiserade läkemedelsdistributionen på ett privat apotek.

Patienten hade länge fått hemvård. Jaana Männikkö, områdeschef för äldre inom välfärdsområdet, säger att patienten under en längre tid blivit utan medicinen hen behövde.

Enligt Männikkö var det ett mänskligt misstag att distributionen inte fungerade. Ärendet utreds så att något liknande inte ska hända igen.

Satakunta välfärdsområde har anmält dödsfallet också till Olycksutredningscentralen, Regionförvaltningsverket samt Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården, Valvira.

Männikkö säger att välfärdsdistriktet har lagt till ytterligare en kontroll i distributionen av läkemedel, för att patienterna säkert ska få de mediciner de behöver. Hittills har kontrollen gjorts två gånger, i framtiden tre gånger.

– Vi är väldigt ledsna över det inträffade. Jag vill skicka hälsningar till patienterna inom områdets läkemedelsdistribution, att de kan vara lugna, säger Männikkö.

Enligt Männikkö finns det hundratals patienter i Satakunta som omfattas av apotekets automatiserade läkemedelsdistribution.