Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vårdarna är nöjda med lönepåslagen: ”Det är skönt att vi får uppskattning för det viktiga arbete vi gör”

Man i röd jacka.
Bildtext Stämningen mellan facket och arbetsgivarna var god, då förhandlingarna avslutades på tisdag, säger huvudförtroendemannen Kim Yli-Pelkola på Österbottens välfärdsområde.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Ett historiskt lönelyft för vårdsektorn var efterlängtat. Både facket och vårdpersonalen tror att höjningen kan locka tillbaka personal till vårdyrket i Finland.

Att parterna i tisdags enades om ett löneavtal inom vårdsektorn, ger framtidstro inom branschen. Högre löner kan locka tillbaka behövlig personal – och de som jobbar kvar gläds över att få efterlängtad erkänsla för sin arbetsinsats.

Kim Yli-Pelkola sitter i vårdarfacket Tehys fullmäktige och är huvudförtroendeman i Österbottens välfärdsområde. Och han är nöjd med utgången av förhandlingarna.

– Jag har varit med i Tehy i över 20 år och vi har aldrig förr fått så stora löneförhöjningar.

Att industrins löneförhöjningar blev större än de marginella justeringar vårdarna fick ifjol, banade väg för en furstligare utdelning i förhandlingarna som avslutades i början av denna vecka.

Välbehövd uppskattning

Simone Wiklund är sjukvårdare på akuten på Malmska sjukhus i Jakobstad. Hon skrattar lite åt frågan om lönepåslaget är tillräckligt. Men samtidigt är hon nöjd över utgången av förhandlingarna.

– Visst är det skönt. Vi gör ett viktigt jobb, så visst känns det bra att vi får mer uppskattning för vårt jobb, säger Wiklund.

Påslaget blev större än förväntat, men enligt Simone Wiklund är lönefrågor inte högt på agendan bland kollegorna. Största delen av tiden går helt enkelt åt till att göra sitt jobb.

Senast i går erbjöd ett bemanningsföretag mig jobb i Sverige

Simone Wiklund

Det man från fackligt håll lyfte fram som ett orosmoln är personalbristen. Att finländska vårdarlöner legat långt under de nordiska grannarnas, har lockat personal att ta värvning i Sverige och Norge.

– Det är lönen som är avgörande. Jobbet i sig är mycket liknande, men lönenivån är helt annan i Sverige och Norge, säger Kim Yle-Pelkola.

Ett sjukvårdsteam övar på en Annedocka
Bildtext Akutvårdarna på Malmska sjukhuset i Jakobstad övar intubation på en docka.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Någon personalflykt vill Simone Wiklund inte tala om, men däremot vet hon att många övervägt att nappa på erbjudanden annorstädes i Norden.

– Senast i går ringde ett bemanningsföretag till mig och erbjöd jobb i Sverige. Jag har inte jobbat i Sverige, och löneförhöjningarna nu gör det mera intressant att stanna kvar. För inte flyttar man annars till Sverige, men lönen avgör nog, säger hon.

Simone Wiklund tror, liksom Yli-Pelkola, att en lönehöjning ökar attraktionskraften för branschen i Finland. Huvudförtroendemannen hoppas att man nu kan locka tillbaka både branschbytare och utflyttade, då en långsiktig förhöjning nu ingjuter mer stabilitet i branschen åtminstone under de kommande fem åren.

Harmoniseringen fortsätter – lönerna blir rättvisare

Då Österbottens välfärdsområde körde igång för ett drygt år sedan, talade man mycket om att harmonisera vårdarlönerna, då det fanns rätt stora skillnader mellan olika kommuners anställda. En del av den processen lyckades redan i fjol, men från fackligt håll säger man att harmoniseringen fortsätter för att nå större rättvisa.

Även om diskussionen om vårdarlönerna pågått länge och branschen sett sig ligga i en lönegrop, anser inte Yli-Pelkola att allt är korrigerat med det nya avtalet.

– Men det är en början. Fast nu börjar det stora arbetet att se hur potten ska fördelas, så man får en rättvis ersättning för det arbete man utför. Men det ska gå att nå rättvisa, säger Kim Yli-Pelkola.

Diskussion om artikeln