Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Veteranen och ECB-chefen Lagarde: Mindre testosteron och ett mindre ego kan hjälpa

ECB-chefen Lagarde: Fler kvinnor behövs - Spela upp på Arenan

Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde talade till Värlshandelsforumet på kvinnodagen och berättade om sina egna upplevelser som en kvinnlig ledare.

ECB:s ordförande Christine Lagarde efterlyste fler kvinnliga ledare inom olika sektorer och berättade hur det såg ut då hon först utsågs till Internationella valutafonden IMF:s vd i Washington.

– När jag först utsågs till vd för IMF tittade jag på bilderna; långa rader av män. Då Bretton Woods -avtalet ingicks i New Hampshire, det som var grunden för IMF; inte en enda kvinna och ändå var där 45 länder representerade, sa hon vid ett evenemang som ordnades i Genève av Världshandelsorganisationen (WTO).

”Vi kan göra bättre än så”

– Och när jag tittar på dem som styr vid min institution, Europeiska centralbanken (ECB) är vi två kvinnor bland 26 personer! Det här är inte tillräckligt bra och vi kan göra bättre än så! Då får vi också ett resultat där institutionerna kommer att gynnas.

Lagarde påpekade att kvinnliga ledare inte alltid har alla färdigheter, men att de tenderar att ha egenskaper som ibland kan vara särskilt fördelaktiga. Enligt henne kan det hjälpa med ”mindre testosteron och mindre egon”.

Lagarde berättade också om hur hon ser på kvinnliga ledare och hur de tvingas förbereda sig extra noga.

Hon hävdade också att hon fortfarande saknar självförtroende, och att hon talat om det med den förra tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Merkel hade sagt till henne att hon också saknade självförtroende. Lagarde konstaterade att de därför noggrant förberedde alla sina möten och framträdanden och var pålästa i allra minsta detalj.

Källa: Reuters