Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ungdomskriminaliteten ökar – vad kan göras för att hindra att gäng etablerar sig? Se vår streamade diskussion

Ungdomsbrottsligheten ökar, är strängare straff lösningen? Följ vår valdiskussion i Västnyland och chatta - Spela upp på Arenan

Polisens statistik visar att bland annat grova rån och misshandelsfall där gärningspersonen är under tjugo år har ökat. Hur vill riksdagsvalskandidater i Västnyland komma åt problemet?

I första delen av en serie på sju direktsända program kommer Svenska Yle att lyfta fram aktuella samhällsfrågor som diskuteras tillsammans med kandidater som ställer upp i riksdagsvalet.

Programmen kan ses här på svenska.yle.fi och de samsänds i Yle Vega klockan 12.03 i Slaget efter tolv.

Diskussionerna leds av programledare i de olika regionerna och först ut är Västnyland med Veronica Westerlund i studion tillsammans med kandidater från regionen.

Tema ett: Ungdomskriminalitet

Ungdomskriminaliteten ökar i hela landet och det är allt vanligare att unga begår brott. Frågan är om den här utvecklingen kommer att leda till etablerad gängkriminalitet.

Polisen i Helsingfors oroar sig bland annat för att de ungdomar som begår brott nu fortsätter på samma bana och blir en del av de kriminella gatugängen så småningom.

I huvudstadsregionen har antalet rån och grova rån bland ungdomar fördubblats i fjol och även misshandel och grov misshandel har ökat. Polisen i Sydvästra Finland bjuder på dystra siffror. År 2022 anmäldes 455 brott mot liv och hälsa där den misstänkte var under 15 år.

I Västnyland inträffade två uppmärksammade knivdåd ifjol där offret var minderårigt. I Ingå knivhöggs en 15-årig pojke och alla tre misstänkta var minderåriga. I juli knivhöggs i sin tur en minderårig på en lekplats i Karis.

Finland hör till länderna med flest narkotikadödsfall bland unga.

I Svenska Yles valdiskussion den 9.3 lyfte riksdagsvalskandidaterna Maritta Wasström (C) från Sjundeå, Johan Kvarnström (SDP) från Raseborg och Sture Fjäder (Saml) från Esbo och Hangö fram orsaker och lösningar för att vända trenden där ungdomskriminaliteten sprider sig i samhället.

Alla tre kandidater tycker att det är viktigt med förebyggande insatser och Johan Kvarnström poängterar att segregationen i samhället är en stor farhåga. Maritta Wasström lyfter i sin tur fram att de förebyggande åtgärderna måste hitta sin målgrupp i tid för ungdomar som redan inlett en kriminell karriär kan vara svåra att locka tillbaka till ett liv utanför kriminaliteten.

Sture Fjäder vill straffa gängkriminella hårdare och samtidigt avskräcka ungdomar att välja den livsstilen.

Vems är felet och är det strängare straff och hårdare tag som är lösningen?

Diskussion om artikeln