Blir skidhelgen i Holmenkollen stökig då restriktionerna är borta? Arrangörens rädsla efter coronaåren: ”Vill inte ha en fyllefest”
Helgens världscuptävlingar i Norge verkar bli en folkfest – på gott och ont. Folkfesten vill vi ha, men fyllefesten hade vi kunnat klara oss utan, säger arrangörschefen i norsk media.
För första gången på fyra år kommer världscuphelgen i Holmenkollen i Oslo att ordnas som normalt utan restriktioner.
Allt är bäddat för publiksuccé. Veckan bjuder på världscuptävlingar i backhoppning, längdskidåkning och nordisk kombination.
Längdtävlingarna är de givna publikmagneterna. Herrarna åker 50 kilometer på lördag, damerna avverkar samma distans dagen efter.
Och publiktrycket är rejält. Helgen väntas bjuda på klart väder.
– Vi har sålt över tio tusen biljetter. Det är på nivån som vi hade före covid. Vi siktar på storpublik och långa köer till kassorna, säger Stefan Marx, chef för Holmenkollen skifestival, till VG.
Välbekanta problem
Biljettmängden gäller platserna på själva skidstadion. Men det är ute längs spåren i skogen som unga brukar samlas – i stora massor.
I skogarna där arrangören inte har kontroll har det kunnat gå stökigt till. Det har resulterat i fyllekaos med åskådare som skadat sig och åkare som fått öl över sig.
– Det är något som vi som arrangör inte kan ta ansvar för, men vi måste se till att det blir trygga evenemang för alla. Vi vill ju ha folkfesten, men fyllefesten hade vi gärna kunnat avstå, fortsätter Marx.
Säkerheten ligger på arrangörens ansvar, konstaterar man från polisen.
– Polis kommer att finnas på plats både på och utanför stadion. Fokus ligger på ett tryggt genomförande av tävlingarna. Rent generellt är beredskapen ökad, säger Oslopolisens stabschef Harald Nilssen till TV 2.
En nyhet för i år är att tävlingsledningen infört rusfria evenemang, avsedda för unga, på arenan. Dessutom är förändringen som gjordes 2019 kvar, då femmilarna tidigarelades med fyra timmar och ordnas på förmiddagen.
– Det har arrangerats folkfester i Holmenkollen i 130 år. Jag har sett artiklar från 1900-talet där samma problematik är på tapeten.
– Det är en del av det hela. Men sedan får vi ju se till att det inte blir för mycket av det, lovar Marx.
Yle sänder femmilarna i Holmenkollen med svenskspråkigt referat.