Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mari Eders återbud bäddade för Närpesskräll i världscuplaget – nu har Heidi Kuuttinen bråttom till Östersund: ”Trodde det fanns flera före mig i kön”

Uppdaterad 08.03.2023 22:40.
Heidi Kuuttinen ler med händerna uppe.
Bildtext Heidi Kuuttinen fick en skrällinbjudan i sista stund.
Bild: IMAGO/Rolf Simeon/ All Over Press

Förfrågan kom från ingenstans, och nu ska Heidi Kuuttinen tävla i världscupen i Östersund. Redan i morgon finns chansen till debut i ett individuellt lopp – om Närpesåkaren hinner till startlinjen.

– Hur snabbt kan du ta dig till Östersund?

Den frågan fick Kraft-skidskytten Heidi Kuuttinen svara på vid lunchtid på onsdagen.

Frågan kom från A-landslaget och det som erbjöds var en plats i världscupstafetten på lördag. Och i torsdagens distanslopp – ifall Kuuttinen skulle hinna göra resan från Kajana till Östersund, med mellanlandningar i Helsingfors och Stockholm.

Inbjudan kom som en total överraskning för 24-åringen.

– Jag har ju inte presterat något alls den här vintern, skrattar Kuuttinen då Yle Sporten når henne på onsdagskvällen.

– Jag hann bara diska och packa ihop – sen blev det att sticka i väg.

Största utmaningen: Att inte bli försenad

Kuuttinen övernattar i Helsingfors och landar i Östersund efter klockan 9 på morgonen svensk tid. Damernas distanslopp börjar klockan 13, inskjutningen sker en timme tidigare.

– Jag har sagt åt lagledningen att jag vill tävla, bara jag hinner ta mig dit. Det är väl det som är den stora utmaningen, att hinna dit.

Anmälan är i skick. Men bråttom lär det bli, innan inskjutningen är det mycket som behöver göras.

– Man behöver göra materialkontroll, geväret ska granskas och nummerlappar ska fixas. Dessutom måste jag få min ackreditering och mina skidor, räknar Kuuttinen upp.

På lördagen väntar stafett i vilket fall som helst.

– Det är ju främst för stafetten som jag togs in, men i och med att jag har en chans att hinna till morgondagen så åker jag nu.

Eder står över tävlingarna

För tre säsonger sedan fick Kuuttinen göra världscupdebut, då hon i sista stund kallades in till ett mixedlopp i Östersund i stället för en krasslig Kaisa Mäkäräinen.

I morgon väntar första individuella världscuploppet. Om Kraftåkaren alltså hinner ta sig till startlinjen.

Yle Sporten träffade Heidi Kuuttinen hemma i Närpes 2018 – då var drömmen att bli lika bra som idolen Mäkäräinen - Spela upp på Arenan

Att världscupdörren skulle öppna sig var inget som Kuuttinen gått och väntat på. Hon har nämligen en tuff vinter bakom sig.

– Det har varit en väldigt svår säsong, av flera orsaker, och därför väntade jag mig inte det här. Jag trodde att det skulle finnas många andra framför mig i kön, konstaterar Kuuttinen.

24-åringen fick i början av veckan höra att hon kunde vara aktuell då Mari Eders läge var osäkert. På tisdagen hette det att Eder var i skick – på onsdagen kom ett motsatt besked.

– Kallelsen var en stor överraskning, den kom från ingenstans. Men det är väldigt kul att jag finns på landslagsledningens lista.

I ond spiral direkt från säsongsstarten

Kuuttinen opererades för ljumskbråck i september. Att optimera formen efter det visade sig vara svårt.

– Jag fick inte träna på ett par veckor, och när jag väl började så gjorde jag väl det lite för hårt. Det är väl det typiska, säger hon med ett skratt.

– Det ledde till att kroppen inte kunde återhämta sig och säsongen kom lite snabbt på. Då var man i en ond spiral.

De inhemska granskningstävlingarna blev en kamp om överlevnad och en jakt på plötsliga formtoppar för att fiska till sig en plats i tävlingar utomlands. Efter årsskiftet var det äntligen dags, och Kuuttinen har fått åka tävlingar i IBU-cupen i Pokljuka och Obertilliach, däremellan var hon med på EM i Lenzerheide.

De två sistnämnda orternas lopp förstördes ändå av sjukdom för hennes del. Den oväntade resan till Östersund, där Kuuttinen bott och studerat i tre år innan flytten till Vuokatti i fjol, kommer däremot efter en period av mer strukturerad träning.

– Jag har absolut ingen aning om vad jag ska vänta mig, jag vet ju inte alls hur jag ligger till.

– Jag kommer ju inte att vara högt upp i resultaten. Men jag vill göra en stabil insats genom hela loppet, som ju är långt med fyra skytten, säger Kuuttinen om torsdagen.

Yle sänder veckans världscuptävlingar i Östersund. Sändningen från damernas distanslopp i morgon börjar klockan 14.10 i TV2 och på Arenan.

Diskussion om artikeln