Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stordemonstrationerna mot regeringen fortsätter i Georgien ‒ moln av tårgas över Tbilisis centrum

Uppdaterad 09.03.2023 07:34.
Demonstranter håller upp sina mobiltelefoner. En georgisk flagga syns i förgrunden.
Bildtext Tiotusentals georgier deltar i protesterna.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Tiotusentals demonstranter samlades på onsdagskvällen i Georgiens huvudstad Tbilisi för att demonstrera mot regeringens planer att införa en lag om så kallade utländska agenter.

Lagen skulle bland annat stämpla fristående medier som utländska agenter om de får mer än 20 procent av sin finansiering från utlandet. Lagen påminner starkt om de lagar som Rysslands president Vladimir Putin använt mot fristående medier och oppositionsrörelser.

För andra kvällen i rad använda georgisk polis tårgas och vattenkanoner mot demonstranterna för att driva bort dem från parlamentsbyggnaden.

Tjocka moln av tårgas täckte delar av centrala Tbilisi under natten mot torsdagen. Tidigare hade en grupp demonstranter rivit ned ett stängsel vid en av ingångarna till parlamentet, men något egentligt försök att storma byggnaden gjordes inte.

Demonstranter tar skydd bakom en barrikad.
Bildtext Polis använde på onsdagen igen vattenkanoner och tårgas mot demonstranterna.
Bild: EPA-EFE

Oppositionen har uppgett att de kommer att fortsätta att demonstrera tills lagförslaget dras tillbaka.

Demonstrationerna började på tisdagen efter att parlamentet röstat för lagförslaget i en första behandling. Demonstranterna befarar att lagen kommer att omöjliggöra ett georgiskt EU-medlemskap i framtiden.

En stor majoritet av georgierna vill bli medlemmar i EU och många oppositionsanhängare anser att det nuvarande maktpartiet Georgisk dröm står för nära Ryssland.

‒ Vi kan inte tillåta att vårt land blir proryskt, en rysk lydstat eller odemokratiskt. Vi har inget annat val: Georgien är antingen demokratiskt eller så finns inget Georgien. Vi kommer att segra, sa demonstranten Vakhtang Berikashvili.

Kravallpoliser avancerar längs en gata.
Bildtext Ett stort antal kravallpoliser och enheter ur Georgiens specialstyrkor drev tillbaka demonstranterna.
Bild: EPA-EFE

Georgisk dröms partiledare Irakli Kobakhidze sa i dag att lagen inte är något hot mot demokratin. Enligt honom kommer den att hjälpa i kampen mot dem som motarbetar landets intressen och Georgiens ortodoxa kyrka.

Han anklagade samtidigt radikala oppositionskrafter för att uppvigla demonstranter till extremt våld.

Källor: Reuters, AFP