Kulturnämnden i Lovisa: Societetshusets hyra blir för dyr
Lovisa stad har slagit fast vad det ska kosta att hyra de olika delarna av Societetshuset. Fastän det är billigare än tidigare så är det fortfarande för dyrt, säger användarna.
Societetshuset i Lovisa blev utan krögare i februari. Företaget som hyrt in sig där ansåg att lönsamheten var dålig och bestämde sig för att det var dags att sätta lapp på luckan.
Lovisa stad äger Socis, som huset kallas. Nu då huset är utan hyresgäst gäller det för stadens lokalservice att hyra ut huset eller de olika delarna av det.
Huset har en stor sal med en scen, och kulturfältet i Lovisa tänkte att det nu finns en möjlighet för dem att oftare hyra in sig där och ordna konserter och andra evenemang.
Under den förra hyresgästen ansågs hyran ofta vara för dyr. Då kostade det 800 euro att hyra festsalen för en kväll.
Näringslivs- och infrastrukturnämnden har godkänt den nya hyran som baserar sig på den gällande hyresnivån för kontors- och verksamhetslokaler vid staden, och ligger då på 12 euro per kvadratmeter i månaden.
Det kostar alltså nu 332 euro att hyra festsalen under ett dygn, 997 euro för en vecka.
Det här räcker förstås inte alltid till och vill man hyra kök och restaurangsal så kostar det 180 euro till per dygn, 540 euro i veckan.
Vissa instanser kan hyra salen till halva priset. Dit hör exempelvis skolor och daghem, idrottsföreningar, välgörenhetsorganisationer och -föreningar samt andra liknande aktörer.
Stadens kultur- och fritidsnämnd lämnade in ett uttalande till näringslivs- och infrastrukturnämnden där de bad dem hålla hyran rimligt låg, men den önskan togs inte i beaktande anser Thomas Rosenberg (SFP) som är ordförande för kultur- och fritidsnämnden.
På nämndens möte igår fick de ta del av prisförslaget som nu slagits fast.
– Den allmänna åsikten är att hyrorna är onödigt höga för kulturfältet som inte har några pengar alls. Också om man på den tekniska sidan har försökt skruva ner hyrorna så handlar det om hyror som är för höga för många, säger Rosenberg.
Han kritiserar också att lokalservicen saknar den markkontakt och nätverk med kulturfältet som man borde ha för att få huset uthyrt.
– Eftersom vi har ett fint hus som Socis så är det synd om det ska stå tomt största delen av tiden.
Rosenberg säger också att han tycker att det i priset inte tas i beaktande att huset inte kommer färdigt utrustat. Varje gång något ska arrangeras där så måste allt från teknik till klädhängare och bord bäras fram.
Och många föreställningar kräver att man övar på plats några gånger innan och förvarar utrustning, kanske kulisser, i huset.
– Priset är billigare än under krögarens tid men det är ändå mycket. Och det är svårt att definiera precis vem som ska räknas till välgörenhetsorganisation och liknande aktör. Det verkar innefatta ganska många av de kulturtillställningar som folk vill ordna, säger Rosenberg.
Han säger att 250–300 euro är relativt rimligt, men ändå för mycket för bara hyran då man ordnar en tillställning där man inte tar inträdesavgift.
– Inte kan staden hyra ut sina lokaler gratis och konkurrera med privata aktörer på samma område. Det skulle vara tokigt, säger Mikael Karlsson (SFP) som är ordförande för näringslivs- och infrastrukturnämnden.
Han anser att de i nämnden tog många aspekter i beaktande då de godkände hyrorna. Exempelvis ska man kunna hyra salen också per timme.
– Vi bestämde att vi ska uppdatera beslutet senare. Det går att bearbeta om det visar sig att man fattat något förhastat beslut. Det är en fin byggnad och vi ville fatta snabba beslut för att få den i användning, säger Karlsson.
Om det visar sig att konceptet de nu planerat inte fungerar så går det säkerligen att förhandla med kultursidan i framtiden. Kanske de kan ta över byggnaden och ersätta infracentralen en viss summa så att det täcker kostnaderna som fastigheten medför.
– Jag tycker det var viktigast att få ut spelregler någorlunda snabbt när vi har bostadsmässa på kommande. Under sommaren finns det säkert också användning för Socis, säger Karlsson.
Rosenberg säger att han förstår argumentet om att staden inte ska tävla med lokala företagare som också vill hyra ut sina lokaler. Det ska tas i beaktande, men inte så att det leder till att Socis står tomt hela tiden.
– Det här är något vi får ”jumppa med” under den närmaste framtiden. Mycket tyder på att kultursektorn och fastighetssektorn blir tvungna att samarbeta kring frågan, tror Thomas Rosenberg.