Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kalyna öppnar träffpunkt för ukrainare och finländare i centrum av Vasa: "Vi bor här och vi måste kunna träffa varandra"

Två kvinnor står utomhus och tittar in i kameran, mellan dem skymtar en ukrainsk flagga.
Bildtext Svitlana Gonchar och Katarina Heikius är bland de aktiva krafterna i föreningen Kalyna som vill samla alla nationaliteter till en träffpunkt i Vasa.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

På torsdagseftermiddagen öppnar föreningen Kalyna ett vänskapscenter i centrum av Vasa. Ett gäng ukrainska kvinnor ska driva verksamheten i träffpunkten, som rent fysiskt finns på gatuplan i Rewell Center med egen ingång från Övre toget.

Solen skiner från klarblå himmel och termometern -12 grader när vi kliver in genom dörrarna till Kalynas center i centrum av Vasa. Lokalen får föreningen verka i gratis så länge som hyresvärden inte hittar en betalande hyresgäst.

Lokalen har inretts med möbler som kommit som donationer. Bakom disken står Svitlana Gonchar, hon är en av flera ukrainare som ska hålla igång verksamheten.

– Vi bjuder hit alla. Vi vill träffa alla finländare, ukrainare och alla nationaliteter. Vi vill samlas tillsammans, säger Svitlana Gonchar.

Innan den direktsända intervjun på svenska i radion drar igång berättar Svitlana Gonchar att hon bodde i Finland 2018 men flyttade senare tillbaka till Ukraina. Tillbaka till Finland kom hon när kriget bröt ut i Ukraina.

– Jag är mycket glad att vi har möjlighet från Kalyna att öppna här på ett bra ställe i centrum av Vasa. Jag tror det blir jättebra att människor får komma hit och träffas. Vi bor här och vi måste kunna träffa varandra, kunna bjuda in och hjälpa på något sätt, säger Gonchar.

Två kvinnor i medelåldern står och tittar in i kameran.
Bildtext Katarina Heikius och Svitlana Gonchar bjuder in till Kalynas träffpunkt i Vasa centrum.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

Träffpunkten är en naturlig del i integrationen

Träffpunkten är inget café där de säljer saker. De bjuder på kaffe eller te och för bakverken står en ukrainsk kvinna som har jobbat på konditori i Ukraina. Förutom det ska föreningen Kalyna ordna kurser och föreläsningar i lokalen.

– Det har saknats en naturlig träffpunkt i Vasa. Vi är väldigt glada att vi har fått det här utrymmet pro bono av företagshotellet, helt utan kostnad. Det enda vi står för är elen annars får vi ha det här utrymmet, säger Katarina Heikius som är vice ordförande i Kalyna.

Kalyna har också en träffpunkt i Vörå och tre lördagar i månaden ordnas också träffar i Oravais. Som bäst pågår dessutom planering av en träffpunkt i Närpes.

– Träffpunkterna är a och o för att komma in i samhället, man får öva språket och barn får finska lekkamrater, säger Heikius

Båtmotorer behövs just nu

Kalyna startades bara ett par dagar efter krigsutbrottet i Ukraina. En stor del av föreningens verksamhet går ut på att hjälpa ukrainare både i Finland och på plats i Ukraina. Föreningen tar kontinuerligt emot donationer och skickar ner lastbil efter lastbil fullastade med saker till Ukraina.

– Det som är riktigt aktuellt som vi inte hunnit fråga efter ännu är att vi behöver båtmotorer. Man kan inte längre använda alla vägar i Ukraina utan man måste färdas på floder och då behövs båtmotorer, säger Heikius.

Till träffpunkten i Vasa kan man också komma med donationer men helst inga stora saker, eftersom lokalen är liten.

– Vi ska sätta upp en lapp på fönstret så att folk lätt ser både på finska och svenska vad som behövs. För tillfället tar vi inte emot kläder för det blir fort fullt. Vill man donera kläder kan man fortsättningsvis gå till Röda korsets hjälplager. Vi tar emot mat och power banks, säger Heikius.

Träffpunkten kommer hålla öppet torsdag-lördag.