Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Färre vitsvanshjortar och rådjur fälldes jämfört med tidigare säsonger

Uppdaterad 09.03.2023 12:01.
Tre hjortar på en gård, utanför ett ingärdat trädgårdsland. Vinter och lite snö. De äter frön som fallit ner från en fröautomat för vinterutfodring av småfåglar.
Bildtext Hälften av de fällda vitsvanshjortarna var kalvar.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Under det senaste decenniet har jakten på vitsvanshjortar ökat markant. Nu har kurvan svängt och antalet fällda vitsvanshjortar och rådjur minskade med 9 procent under den senaste jaktsäsongen.

Den årliga jakten på vitsvanshjort och rådjur inleds i september och avslutas i februari. Under den senaste säsongen fälldes sammanlagt 67 152 vitsvanshjortar och 18 583 rådjur i hela landet, uppger Finlands viltcentral i ett pressmeddelande. Det här är i snitt cirka 7 000 färre djur än tidigare säsonger.

Speciellt markant minskade bytesmängden i gränsområdena för Satakunta, Norra och Södra Tavastland samt Egentliga Finland. I sydvästra Finland har man under de senaste åren gjort systematiska satsningar på att krympa ned hjortstammen. Orsaken till det här är att man vill minska på antalet bilkrockar.

50 procent av de fällda vitsvanshjortarna var kalvar. Av de vuxna byteshjortarna var hälften bockar och hälften hindar. På nationell nivå utnyttjades cirka 68 procent av de beviljade jaktlicenserna. Med en jaktlicens har man tillstånd att fälla ett vuxet djur eller två kalvar.