Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tjejer som såg till att luciatraditionen fortsätter i Hangö premierades – handbollsspelaren Miska Henriksson är årets idrottare

Uppdaterad 10.03.2023 05:23.
Hangös lucia med tärnor år 2022
Bildtext Hangö fick en lucia också år 2022, tack vare några gymnasiestuderande.
Bild: Privat

De sju gymnasiestuderandena som såg till att luciatraditionen lever vidare i Hangö premierades på stadens idrotts- och kulturgala på torsdagen (9.3). Handbollsspelaren Miska Henriksson är årets idrottare och fotofestivalens arrangörer fick kulturpriset.

Alexia Bäckström, Alicia Jarner, Emilia Sjödahl, Emilie Wulff, Claudia Lönegren, Vivi Nordström och Sandra Söderlund fick ett hedersomnämnande för Hangö lucia 2022. Det var de tjejerna som såg till att luciatraditionen fick en fortsättning i Hangö i fjol.

Det var en jury bestående av ungdomsrådets representant Artur Ergyun, kulturnämndens representant Ben Ferm, specialungdomsarbetaren Jorma Nousiainen och kulturdirektören Jennika Friman som ville premiera gymnasiestuderandena.

Juryn utsåg dansaren Ruusu Pistool till årets unga kulturaktör i Hangö.

Kulturnämnden beslutade i sin tur att ge kulturpriset 2022 till Hanko Fotofestival. I närmare tio års tid har festivalen främjat fotografering och fotokonst i Hangö. Festivalen bjuder varje år på fina föreläsningar med toppfotografer. Festivalen är en stor inspirationskälla för både yrkes- och hobbyfotografer.

Festivalen ordnas på hösten vilket förlänger turistsäsongen och breddar det lokala kulturutbudet året runt.

Handbollsspelare är årets idrottare

Bildningsnämnden valde handbollsspelaren Miska Henriksson till årets idrottare i Hangö. Henriksson har på allvar slagit igenom i Karisklubben BK-46 som spelar i landets högsta handbollsserie. Han är finländsk mästare från i fjol våras med BK-46.

Henriksson är också ordinarie i herrlandslaget.

Miska Henriksson skjuter mot Georgien.
Bildtext Miska Henriksson är årets idrottare i Hangö. Här spelar han en landskamp mot Georgien. Arkivbild
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

Tävlingsryttaren Pinja Varsanpää är årets unga idrottare. Till årets lag valdes gymnastiklaget Diamonds från Hangö AIK. Årets tränare är Tiina-Ira Huttunen som också representerar Hangö AIK.

Priset för Årets bragd går till Hangö Tennisklubb för initiativet att bygga en ny tennishall. Inger Roos-Westerlund från HIK Friidrott får ett hedersomnämnande.

Hannele Soulasmaa som i årtionden drivit en dansskola i Hangö avtackades för en lång karriär som rektor och dansfostrare. Tack vare Soulasmaa har Hangö än i dag en fantastisk dansskola som ger grundundervisning i dans. Skolan erbjuder en meningsfull hobby för många barn och unga i Hangö.

Bilden byttes till en bild av Hangös lucia med tärnor 2022 10.3 klockan 5.22

Diskussion om artikeln