Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förra året grundades 745 nya företag i Vasaregionen: ”Över 80 procent av de som startar är fortfarande verksamma efter fem år”

Uppdaterad 10.03.2023 08:31.
Man sitter vid sitt skrivbord på ett kontor.
Bildtext Tommi Virkama på Startia berättar att de flesta företagen grundas inom basbranscherna, som el och VVS, kaféer och restauranger.
Bild: Yle / Isabella Lindell

I Österbotten håller sig antalet nystartade företag ganska stabilt, oberoende av pandemi och krig. Tommi Virkama på Startia säger att folk är lite försiktigare nu innan de vågar bli företagare på heltid.

År 2022 grundades 745 nya företag i Vasa regionen, 182 av dem fick hjälp av Nyföretagscentrum Startia. Tommi Virkama som är Startias direktör och ger rådgivning till dem som funderar på att starta företag berättar att antalet företag som startas har hållit på samma nivå under de senaste åren, trots pandemi och krig.

Virkama tycker att den här nivån är bra.

– Över 80 procent av de som startar är fortfarande verksamma efter fem år och över 90 procent är verksamma efter två år. De som ger sig in i företagandet via oss klarar sig i regel jättebra.

Virkama påminner om att de senaste åren har varit besvärliga för många, oberoende hur bra affärsidé man har haft eller hur duktig man har varit som företagare.

– Om du råkar vara i fel bransch har du fått svårigheter på grund av pandemi, krig, inflation och regeringens åtgärder. Du är chanslös, det har ingenting att göra med om du har en bra idé eller inte utan du är bara i en besvärlig bransch.

Svårt i vissa branscher

Enligt Virkama går det ganska bra för de österbottniska företagen.

– Som vanligt är det de som har haft lite problem innan, om du så att säga inte har haft pengar, kapital, så är det klart att det blir tufft. Det är så branschspecifikt också, vem som har påverkats av de yttre faktorerna.

Inom Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag Concordias område grundas ungefär 300 företag per år, utom 2021 då nästan 400 nya företag grundades.

I Kristinestad rör sig siffrorna kring knappt 30 nya företag per år, utom 2020 då 36 nya företag grundades.

Virkama säger att det i medeltal startas 190 företag i Vasaregionen med hjälp av Startia.. En trend som man kan se nu är att folk tar det ganska försiktigt när de grundar ett nytt företag.

– Man börjar som bisyssla och testar sin idé innan man slår till och blir företagare på heltid.

Blir företagare på sidan om

Enligt Virkama kan man säga att det är en trend att folk börjar lite försiktigare.

– Där ser man osäkerheten. Vi ser den inte i antalet startade företag, men vi ser att det blir lite fler som har det som bisyssla.

Virkama berättar att många också börjar med så kallat lättföretagande då man inte startar ett företag, men till exempel använder faktureringstjänster för att skicka fakturor.

– Man testar sin företagsidé och sitt koncept innan man vågar slå till. Det är ett bra sätt att starta då omsättningen är liten och man testar marknaden och sin tjänst.

Det är fortfarande basbranscherna som lockar flest nya företagare.

– Det är så att säga samhällets infrastruktur med el- och byggfirmor, VVS, städfirmor, kaféer och restauranger. Men det är klart att det kommer nya och det blir mera kring appar och webbshoppar. Det är normalt i dessa tider.

10.3.2023 8:32: Siffran med nystartade företag i Vasaregionen är korrigerad.