Nästan 2 000 ungdomar sökte Vasa stads sommarjobb
Vasa stad fick in totalt 1 936 ansökningar till stadens sommarjobb. De populäraste sommarjobben var daghemsbiträde, assisterande parkarbetare, hjälpledare på idrottsläger för barn, byråbiträde och biblioteksassistent.
I år fanns det cirka 55 olika arbetsuppgifter och totalt 450 sommarjobb kunde sökas. De som har fått ett sommarjobb meddelas om valet senast 31 mars.
Vasa stad är en av de största sysselsättarna i regionen och erbjuder varje år hundratals unga och studerande sommarjobb, sommarvikariat, praktikmöjligheter och sommarjobbssedlar.
Relaterat
Ovanligt många sommarjobb – på grund av brist på arbetskraft
Det verkar finnas gott om sommarjobb i år.
Enligt nyhetsbyrån STT:s rundfrågning är orsaken en allmän brist på arbetskraft.
Timo Lappi som leder turism- och restaurangförbundet Mara säger att sommarjobbarna inom många branscher inte bara täcker upp för de fastanställdas semestrar utan också för den allmänna bristen på arbetskraft.
Personalbrist vid barer och restauranger inför sommaren – många bytte bransch under pandemin
Särskild brist på personal med alla tillstånd i skick.
I början av året bedömde näringslivet EK att det i år finns 140 000 sommarjobb vid de finländska företagen – en aldrig tidigare skådad siffra.
Källa: STT
Restauranger i Västnyland tar till olika knep för att få personal till sommaren – utbildar själva och anställer utländsk arbetskraft
Känt krögarpar flyttar personal från Helsingfors till Hangö.
Fortfarande brist på erfaren restaurangpersonal i Borgå och Lovisa
Pandemin har satt sina spår; branschen lockar inte.
Vart fjärde företag erbjuder sommarjobb
En enkät bland drygt tusen företagare visar att 24 procent av företagen anställer sommarjobbare. Ju större företag till personalantalet, desto mer sannolikt anställs semesterersättare.
Av de små och medelstora industriföretagen planerar 41 procent anställa någon för sommaren; bland alla små och medelstora företag är andelen 25 procent.
Företagarens ålder korrelerar med intresset för att anställa sommarjobbare; ju yngre företagare desto vanligare är det med sommarjobbare. Störst är intresset alltså bland företagare i åldersgrupperna 18–39 år.
I år vill nästan 80 unga sommarjobba för Hangö stad – fler än i fjol men betydligt färre än tidigare år
Sommarjobben finns främst till för unga mellan 15 och 17 år.
Kristinestad gav 25 000 euro via ungdomsjobbsedeln
Kristinestad har under flera år betalat understöd åt arbetsgivare som anställer Kristinestadsungdomar via ungdomsjobbsedeln. Förra året uppgick summan till över 25 000 euro.
– Ungdomsjobbsedeln ger ungdomar möjlighet att få arbetserfarenhet och det är också ett sätt för staden att stöda det lokala näringslivet, säger stadsdirektör Mila Segervall.
Tidigare var ungdomsjobbsedeln bunden till enbart sommarmånaderna, men sedan 2019 gäller den hela året.