Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Wilma Murtos framgångar inspirerar unga friidrottare – stavhoppstränare: ”Stavhopp är på uppgång i Finland”

Wilma Murto.
Bildtext Wilma Murto har nått många nya milstolpar det senaste året.
Bild: EPA-EFE

Två EM-guld på mindre än ett år och en sjätte plats i VM. Det går som på räls för stavhopparen Wilma Murto. Murtos framgångar verkar redan leda till att allt fler unga har får upp ögonen för stavhopp som gren.

Björn Andersson tränar sina döttrar i stavhopp, och har därför varit på plats under många träningsläger där också Murto har deltagit. Han är inte förvånad över Murtos framgångar det senaste året.

– Wilma har alltid varit bra, så det var bara en tidsfråga innan hon slog igenom på riktigt också i vuxen ålder. Man ser tydligt att hon kan prestera när det gäller, och jag misstänker att vi kommer att ännu se betydligt högre höjder för Wilmas del, säger Andersson.

Saga och Björn Andersson.
Bildtext Björn Andersson tränar dottern Saga Andersson i stavhopp.
Bild: All Over Press

Björn Andersson beskriver stavhopp som en väldigt månsidig gren. En bra stavhoppare måste vara snabb, stark i överkroppen, tekniskt kunnig och modig. Andersson berättar att Finland just nu har en bra grund med duktiga stavhoppare.

– Stavhopp är på uppgång i Finland. I sommarens VM hade vi fullt damlag, alltså tre stavhoppare, och två stavhoppare i herrarnas lag, medan vi i EM hade fullt lag både för herrarna och för damerna. Jag tror att det bara var Frankrike som hade fullt lag förutom Finland, säger Andersson.

Bra tränare och några stjärnor lockar unga idrottare

Enligt Björn Andersson betyder det mycket för unga friidrottare att ha en förebild som Wilma Murto, och han säger att man redan nu kan se att intresset för stavhopp har ökat. Efter att Murto tog EM-guld i somras såg man ett större intresse för grenen framför allt bland yngre friidrottare, berättar Andersson. Han tror också att redan Minna Nikkanens framgångar för några år sedan har bäddat för den framgång som börjar synas idag.

– Unga brukar bli intresserade när man ser att man kan nå framgång. Så länge det går bra i en viss gren kommer det att komma nya ungdomar som vågar satsa och stiger till toppen. Tidigare har det här till exempel hänt inom spjutkastning, och nu börjar stavhopp kanske så småningom nå samma förutsättningar.

Wilma Murto jublar.
Bildtext Det var många finländare som följde med då Wilma Murto tog hem EM-guld och slog finländskt rekord i München i augusti.
Bild: Filip Singer / EPA

Men vad krävs det för att en idrottsgren ska frodas och locka nya utövare? Några stjärnor som kan inspirera de kommande generationerna, och bra tränare, säger Andersson.

– Jag har på känn att de flesta stavhoppstränarna i Finland själva har tränat stavhopp, och vi har lyckats hålla kvar de före detta stavhopparna som tränare. Det ger oss bra förutsättningar. Och det är klart att det också krävs en bra hall i närheten där man kan träna stavhopp under vintern.

Diskussion om artikeln