Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Barn i Vasa lär sig hantera sina känslor med spel: ”Det ger en bättre klassanda”

Pojke justerar sitt headset
Bildtext Adrian Helsing gillar mobilspelet Magis trots att han är mer van att spela Fifa.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Mobilspelet Magis har utvecklats för att stärka barns psykiska hälsa och förebygga mobbning. Enligt utvecklarna behövs den här typen av hjälpmedel i skolorna.

Under torsdagen fylldes stora salen i kulturhuset Ritz i Vasa av skolbarn i 10-årsåldern. Varje barn fick en surfplatta och ett par hörlurar och så fick de en dryg halvtimme på sig att spela ett spel.

Men det var inte vilket spel som helst utan mobilspelet Magis som lär användaren hantera tankar och känslor.

– Jag är just nu på väg till en checkpoint. En plats där jag kan fortsätta det här kapitlet till mitt nästa uppdrag, förklarar Adrian Helsing medan han spelar spelet.

Helsing, som går i årskurs 4 i Vasa övningsskola, är en van spelare och brukar vanligtvis spela fotbollspelet Fifa. Men även Magis får toppbetyg.

– Det här spelet handlar mera om verkligheten och vilka situationer som kommer att hända i verkligheten.

– Det är väldigt bra grafik och man lär sig om känslor och situationer.

Flicka gör en radiointervju bärandes ett headset runt halsen
Bildtext Enligt Matilda Scheweleff var det inte svårt att lära sig spelet.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Klasskompisen Matilda Scheweleff är van vid att spela Magis och tycker om det.

– Jag tycker det är bra när man lär sig på samma gång man spelar.

Vad är poängen med spelet?

– Jag tror man ska lära sig att alla har känslor och alla har olika känslor. Någon kan vara ledsen och någon annan glad.

Spelet ska lära ut psykologiska färdigheter

Bakom spelet står bland annat föreningen Mieli psykisk hälsa Österbotten och institutionen för psykologi vid Jyväskylä universitet.

Så här beskriver universitetets professor Raimo Lappalainen spelet.

– Spelet går ut på att lära ut psykologiska färdigheter som barnen behöver i livet. Det lär till exempel ut hur man kan handskas med känslor och tankar som är obehagliga. Alla har dem och också barnen har dem. Med det här spelet för vi ut den kunskapen som vi har i vetenskapen.

Feedbacken som spelutvecklarna fått har för det mesta varit positiv. Enligt Lappalainen tycker barnen om att spela spelet, vilket kan bero på att barn varit med under utvecklingsprocessen.

– De har testat spelen i olika faser och det är viktigt att de är intresserade av att spela det. Vi har blivit lite överraskade att barnen är så intresserade och faktiskt nappar på vissa väldigt väsentliga saker i spelet.

Barn sitter med pekplatta i handen och spelar ett spel
Bild: Kim Blåfield / Yle

Tanken med spelet är att stärka barnens psykiska hälsa, men också förebygga mobbning.

– Vi tänkte att vi ska försöka påverka hela klassen, hela kontexten och omgivningen, med hjälp av spelet och på så sätt minska mobbning också i klassen. Vi har lite data på att vi har lyckats med det.

– Det är inbyggt i spelet att man ska samarbeta mer. Det är svårare att komma framåt om man inte tar hänsyn till de andra.

Enligt Adrian Helsing har spelet haft effekt.

– Den ger en bättre klassanda, inte så mycket bråk och man kan fokusera och ha roligt i skolan.

Spelutvecklarna har jobbat med spelet i flera år och de hoppas att spelet ska spridas till fler skolor.

– Vi tror att den här typen av hjälpmedel behövs i skolan. Lärarna behöver hjälp och vi måste samarbeta med lärarna och försöka föra över den kunskapen som finns på universitet till fältet.

– Vi är rätt så övertygade om att det är den här vägen vi ska gå. Det här kan ändra hela synsättet på mentala sjukdomar.

Diskussion om artikeln